Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljanje hrvatske kulture

Le Monde: Hrvatska, zemlja u kojoj je glazba na vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država u kojoj je glazba na vlasti, Hrvatska je jedina zemlja na svijetu u kojoj je predsjednik Republike ujedno i skladatelj, prenosi francuski dnevnik Le Monde u tekstu posvećenom Ivi Josipoviću i u povodu predstavljanja hrvatske kulture u Francuskoj.

Sa svojih 4,5 milijuna stanovnika Hrvatska zauzima skromno mjesto na karti svijeta, piše list i podsjeća da je ta zemlja smještena između Sredozemlja i Srednje Europe bila udarna vijest 90-ih godina pri raspadu bivše Jugoslavije.

Međutim, Hrvatska koja francuskoj javnosti predstavlja kroz Festival Hrvatske u Francuskoj 'mogla bi se okititi šok-sloganom: zemlja u kojoj je glazba na vlasti', piše Le Monde.

Pročitajte i ovo Plakat s receptom za gulaš od zeca u Francuskoj U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

>>Josipović dodijelio odlikovanja građanima i braniteljima

Bogatstvo hrvatske glazbe ogleda se u brojnim glazbenim školama, folklornim skupinama, klapama, zborovima i orkestrima i 'Hrvatska je jedina zemlja u svijetu u kojoj je predsjednik Republike ujedno i skladatelj', piše dnevni list.

Josipović nije amater sakosfonist poput Billa Clintona ili harmonikaš nedjeljom kao što je bio Valery Giscard d' Estaing, već državnik u tradiciji kralja Davida, pruskog kralja Friedricha Velikoga ili pijanista i skladatelja Ignaca Paderewskog, predsjednika Poljske nakon Prvog svjetskog rata, piše Le Monde.

'Uvijek sam se pitao kako uspijeva sve to odjednom', citira list Josipovićeva prijatelja i skladatelja Berislava Šipuša koji ističe predsjednikovu ozbiljnu, brzu i inteligentnu stranu.

Josipović je i pravnik, sveučilišni profesor, moderator između Zagreba i Beograda, autor je dvadesetak djela, bio je hrvatski predstavnik pri Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu te je vodio glazbeni Bijenale, nabraja Le Monde i napominje da je Jospovićevu kandidaturu za predsjednika osim njegove stranke podržalo civilno društvo i brojni umjetnici.

Svoju je izbornu kampanju temeljio na borbi protiv korupcije i pomirbe u regiji, a danas se zauzima za to da 'kultura bude u središtu europskog projekta' i zato je važno u vrijeme recesije očuvati financijska sredstva u proračunu za kulturu, smatra Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene