Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočenje ratnog zapovjednika

Laušić za katastrofalno stanje u Kerestincu čuo od Perkovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni zapovjednik vojne policije Mate Laušić posvjedočio je na suđenju bivšem zapovjedniku Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepanu Klariću da je za 'katastrofalno stanje' u tom logoru čuo od tadašnjeg pomoćnika ministra obrane i utemeljitelja tajnih službi Josipa Perkovića.

Po Perkovićevoj je zapovjedi nadzor nad Kerestincem potom preuzela 66 bojna vojne policije, a međunarodni Crveni križ dobio je dozvolu za stalni ulaz u tu kaznionicu, ustvrdio je svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu.

Laušić je kazao da ga je Perković pozvao u travnju 1992. i naredio da vojna policija preuzme sve zarobljenike koji su bili po pritvorima, zatvorima ili u vojarnama. Perković mu je ispričao da su tadašnji predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak bili uznemireni zbog izvješća Crvenog križa koji je u Kerestincu zatekao "katastrofalno stanje".

'Rekao je da su u nadzoru pronašli predmete za maltretiranje zarobljenika, da je bilo iživljavanja, maltretiranja, što je uznemirilo i povrijedilo i predsjednika i ministra obrane', prisjetio se Laušić Perkovićevih riječi, dodajući da se iz njegova tona moglo zaključiti da je ta situacija za Hrvatsku bila 'vrlo neugodna'.

Perković mu je spomenuo i da su se zločini događali u tzv. crnoj sobi koja je ranije najvjerojatnije bila fotolaboratorij, no Laušić u njoj kasnije nije zatekao nikakve tragove mučenja. Nakon preuzimanja nadležnosti vojna policija je osnovala centralno konačište za ratne zarobljenike u Kerestincu te dva regionalna - u splitskoj Lori i u Osijeku.

Dodao je i da su svi dotadašnji čuvari iz Konačišta otišli nakon što je vojna policija, zajedno sa SIS-om, napravila selekciju. Jedino je Klarić ostao privremeni zapovjednik, ali je i on nakon dva do tri mjeseca smijenjen. 'Klarića smo odlučili smijeniti zbog niza nedostataka, od neurednosti prostora i stražara, ali i zato što nije imao autoriteta', prisjetio se Laušić. Rekao je da je, osim Crvenog križa, i sam znao doći u nenajavljene posjete Kerestincu, gdje je jednom prilikom od zarobljenika čuo da ga je stražar ošamario i odmah zatražio da se provede stegovni postupak.

Nakon Laušića na klupi za svjedoke pojavio se ratni zapovjednik obrane Zagreba Darko Grdić koji je kazao da o navodnim zločinima ne zna ništa, da nikada nije bio u Kerestincu niti u bilo kojem drugom vojnom zatvoru jer zapovjedništvo kojem je bio na čelu nikada nije imalo ustanovu koja se bavila zarobljenicima.

>>  Laušić: Onim kolegama koji su prešli u 'crvenu zonu' nek sude drugi

Ipak, na upit Klarićeve obrane potvrdio je da je potpisao zapovijed kojom se Klarića postavlja zapovjednikom Kerestinca, uz pojašnjenje da je riječ o 'logističkoj zapovijedi' kojom se regulira tek stražarsko osiguranje objekta. Nije porekao niti da je potpisao dopis kojim traži reguliranja statusa postrojbe za čuvanje objekta u Kerestincu, ističući da se ni to nije odnosilo na zarobljenike. 'Slične postrojbe čuvale su mnoge druge institucije u Zagrebu, a oni koji su čuvali HRT nisu se bavili programom nego zaštitom objekta', ustvrdio je Grdić.

Pri svojim je tvrdnjama ostao i kada je sudac Marijan Garac pročitao dio dokumentacije u kojoj stoji da je Grdić zatražio da se Kerestinec uredi 'u cilju reguliranja uvjeta za prihvat i smještaj ratnih zarobljenika'. 'To je standardna formulacija koju je pripremila operativa i ne znači da smo znali za zarobljenike nego da smo osiguravali uvjete', objasnio je Grdić. Istinitosti njegova iskaza prigovorio je prvooptuženi Klarić, ali i kerestinečka žrtva Dobroslav Gračanin koji je nedavno na ovom suđenju posvjedočio da ga je u tom zatvoru Perković osobno maltretirao i ispitivao.

Tvrdnjom da su zarobljenike zlostavljali agenti SIS-a obrana od početka postupka želi pobiti optužnicu koja Klarića i ostalu četvoricu optuženih bivših hrvatskih vojnika tereti za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih uglavnom u okolici Zagreba i Siska. Perković je, pak, na sudu kazao da Kerestinac nije bio pod nadležnošću njegove službe, već Vojne policije te da agenti SIS-a nisu mogli ispitivati zarobljenike.

Perkovića se, međutim, kao posjetitelja Kerestinca prisjetilo više svjedoka, među kojima i danas ispitan voditelj tehničke službe Darko Robić. Iako tvrdi da nije vidio nikakvo zlostavljanje, osim teško ozlijeđenog Gračanina koji je, po njegovim riječima, pretučen dovezen u Kerestinec, Robić je rekao da je Perković dolazio u taj zatvor, od zapovjednika tražio određene ljude i ispitivao ih. S njim je, tvrdi, dolazio i agent prezimenom Ivanković kojega je zapamtio zbog službene značke SIS-a s brojem 003. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Ilustracija - 1 Afera Geodetski fakultet Ovo je sadržaj dokumenta koji USKOK traži od EPPO-a: Po njemu nema nikakvih dvojbi o nadležnosti

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene