Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispitivanje se nastavlja

Laušić tvrdi da je Gotovina imao ovlasti nad vojnom policijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni zapovjednik vojne policije Mato Laušić danas je na haaškom suđenju trojici hrvatskih generala, optuženih za zločine počinjene u 'Oluji', ustrajao u tome da su, unatoč funkcionalnosti zapovjedne linije unutar ustroja vojne policije, ovlasti nad postrojbama vojne policije imali zapovjednici HV-a, uključivo optuženog generala Antu Gotovinu koji je bio zapovjednik splitskoga Zbornog područja.

Gotovinin branitelj Luka Mišetić uveo je više zapovijedi unutar lanca vojne policije, koje pokazuju da je zapovjedna linija unutar vojne policije u 'Oluji' išla na splitskom zbornom području izravno od Laušića, kao načelnika Uprave vojne policije, preko zapovjednika vojne policije bojnika Ivana Jurića na izdvojenom zapovjednom mjestu splitskoga zbornog područja do zapovjednika bojne vojne policije. No Laušić je ustrajao u tome da je general Gotovina, kao i drugi zapovjednici u HV-u, imao ovlast nad postrojbama vojne policije na svom području.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši dužnosnik MORH-a Pero Kovačević: 'VP-om je u Oluji zapovijedao Laušić, a ne Gotovina i Čermak' Slika nije dostupna Protuispitivanje Laušića Gotovina nije znao za istragu ubojstava nakon Varivoda

'Pokažite mi slučaj kad zapovjednik zbornog područja nije mogao zapovijedati vojnom policijom', uzvratio je Laušić na Mišetićev upit ne pokazuju li brojne zapovijedi da je Laušić zapovijedao vojnom policijom?

Kako ste onda vi preko Jurića zapovijedali vojnom policijom?, ponovno je pitao Mišetić podsjetivši opet na dokaze uvedene tijekom dana koji su pokazivali čvrstu zapovjednu liniju unutar vojne policije, no Laušić je i dalje tvrdio da su zapovjednici HV-a imali sve potrebne ovlasti nad vojnom policijom.

>> Obrana nastoji dokazati da je Laušić nadzirao vojnu policiju

Nakon toga je intervenirao predsjednik suda Alphons Orie, poručivši da je sudsko vijeće shvatilo što je odvjetnik želio pokazati. Tužiteljstvo u optužnici tvrdi da je Gotovina imao sve potrebne ovlasti nad vojnom policijom kako bi spriječio pripadnike HV-a u kaznenim djelima, ali je to propustio činiti. Obrana tvrdi da on te zadaće nije imao, kao i da je vojna policija, a ne general Gotovina, raspolagala svim potrebnim informacijama o kaznenim djelima koje su činili pripadnici HV-a.


Laušić tvrdi kako je osobno izdavao naredbe za procesuiranje kaznenih djela

Suočen s brojnim primjerima po kojima su u Gotovinino zapovjedništvo splitskoga Zbornog područja stizala dnevna izvješća Laušićeve uprave vojne policije, koja su bila ograničena na događaje poput prometnih nesreća ili na probleme koje su stvarali pijani vojnici, a nisu uključivala, primjerice, oduzimanje plijena pripadnicima HV-a, Laušić je kazao kako su zapovjednici bojni vojne policije trebali o tome izravno izvješćivati zapovjednika ili zapovjedništvo splitskoga zbornog područja te da stoga njih treba pitati jesu li ispunili tu svoju obvezu.

Laušić je tvrdio da je vojna policija, pošto su ga podređeni, ali i dužnosnici MUP-a, izvijestili o tome da pripadnici HV-a na oslobođenim područjima čine kažnjiva djela poput paleža i pljačke, vodila istrage i uhitila počinitelje. 'Osobno sam uhitio desetke pripadnika zajedno s vozačem i pratiteljem', kazao je Laušić, tvrdeći da u arhivu vojne policije postoji dokumentacija o procesuiranim kaznenim djelima.

Sudsko vijeće naložilo je popodne svjedoku da, na zahtjev obrane, preda presliku svoga dnevnika na temelju kojeg je svjedočio. Laušić je, naime, tužiteljstvu već u razgovoru s istražiteljima predao prijepise dijelova dnevnika, odnosno svoje radne bilježnice u koju već godinama bilježi sve bitno što mu se u životu događa. Odvjetniku Mišetiću predložio je da ono što ga zanima iz te bilježnice zatraži preko ureda Haaškog suda. Protuispitivanje svjedoka nastavlja se u petak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene