Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gugić: 'Izvješća o Medačkom džepu podnio sam Mati Laušiću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik kriminalističkog odjela vojne policije Ante Gugić, koji je nakon akcije Medački džep trebao istražiti zločine na tom području kazao je da je svoje izvješće predao tadašnjem zapovjedniku Vojne policije Mati Laušiću, a ne kako je Laušić ranije kazao ministru obrane Gojku Šušku.

Svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu optuženima za zločine u akciji Medački džep, Gugić je rekao kako je izvješće koje je sastavio prilikom posjeta Lici nedugo nakon akcije predao na kolegiju svom nadređenom, tj. Laušiću te kako o svemu postoji zapisnik.

Pročitajte i ovo Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac" Slika nije dostupna Medački džep: Hrvatski vojnik tereti Stilinovića, Šalaju i Rožića

Ne sjećam se da sam ga dostavio Šušku niti da me on žurno tražio izvješće, rekao je Gugić, odgovarajući na pitanja odvjetnika optuženih generala.

Svjedočeći u istom postupku Laušić je prijepodne ustvrdio da je Gugić izvješće predao Šušku, koji je potom obustavio istragu.

'Nismo prekinuli istragu, jer ona službeno nije ni započela', kazao je Gugić. Pojasnio je kako je većina teritorija na kojem se odvijala akcija Medački džep u vrijeme kada je on došao u Liku već bila pod nadzorom UNPROFOR-a zbog čega se nikakve istražne radnje više nisu mogle obaviti. Također na terenu ga nije dočekao ni istražni sudac ili policijska ekipa za očevide.

Zbog Laušićevog svjedočenja u sudnici je prigovorio i optuženi Ademi, rekavši kako nije razgovarao s Gugićem kada ga je Laušić 1993. poslao u Gospić. To je potvrdio i Gugić, ističući da je s Ademijem razgovarao njegov pomoćnik Mile Prpić, zapovjednik jedne vojno-policijske bojne.

>> Laušić: U Medačkom džepu nisu otkriveni ratni zločini

Suđenje dvojici generala za ratne zločine u prvom postupku koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda nastavit će se 3. rujna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene