Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOBILI 7,2 MILIJUNA KUNA

HDZ OBJAVIO DONATORE Evo tko je HDZ-u dao najviše novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kampanju HDZ na proteklim izborima financijski je podržalo 938 donatora s oko 7,2 milijuna kuna, pokazuje njihovo financijsko izvješće. Po 200 tisuća kuna dale su tvrtke Lana Comerce, Oštrc i Agropromet.

Tri donatora - tvrtke Lana Commerce iz Karlovca, Oštrc iz Zagreba i Agropromet iz Gornje Rijeke pomogle su HDZ-ovu kampanju za prijevremene parlamentarne izbore sa po maksimalno dopuštenih 200 tisuća kuna, pokazuje izvješće o donacijama koje je ta stranka objavila u sklopu Financijskog izvješća o financiranju kampanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sedam dana prije izbora Sva financijska izvješća stranaka na jednom mjestu: Gongova aplikacija otkriva tko je uložio najviše novca u kampanju SDP i HDZ (Foto: Dnevnik.hr) 4 milijuna kuna? HDZ ne želi odati koliko je novca potrošila na kampanju, a SDP se ponaša kao da rok nije u ponoć

HDZ je za izbore uprihodovao 10, 4 milijuna kuna, glavninu - 7, 2 milijuna dobio je od 938 donatora. Unatoč respektabilnim prihodima, kampanju je zaključio s manjkom od 3, 2 milijuna kuna, jer su mu izborni troškovi dosegnuli 13, 6 milijuna kuna. Ipak, u HDZ-u mogu biti mirni, s obzirom na to da im uskoro, na ime naknade izbornih troškova, treba 'sjesti' 7, 6 milijuna kuna i pokriti manjak.

I tvrtke i građani pojedinci bili su vrlo darežljivi prema HDZ-u. Po 160 tisuća kuna stranku za izbore donirali su križevački Radnik i Bistra iz Đurđevca, a nezatno manje, točnije 159.200 kuna, tvrtka Lana – Karlovačka tiskara.

Neke od tih tvrtki, poput Lana Comerca i Radnika, redoviti su donatori HDZ-a, a financijski su pomagali i predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović.

Zakon tvrtkama dopušta da u jednoj kalendarskoj godini političkoj stranci doniraju najviše 200 tisuća kuna, za građane i obrtnike granica je 30 tisuća kuna.

Polovicu dopuštenog iznosa, dakle po sto tisuća kuna, HDZ-u su donirale tvrtke Bau gradnja iz Gunje, Renova Mont i Agrochem-Maks iz Zagreba, Spectra inženjering iz Splita, GPP Mikić iz Omišlja, Adriatic Tourist – Resorts.

Među većim donatorima su i tvrtke Grafičar iz Ludbrega (87.750 kuna), Agroproteika iz Sesveta (80 tisuća), šibenski Impol TLM (75 tisuća), porečki Valor (70 tisuća), kao i Geobim iz Turčina, PP Invest iz Gornjeg Stupnika, Abaza iz Hrvatske Dubice, Drugi Element i Tetrao Primus iz Zagreba koji su na HDZ-ov račun za financiranje parlamentrane kampanje uplatile po 50 tisuća kuna.

Po 40 tisuća stranci su donirali varaždinski Kotonteks i Spectra Media iz Zagreba.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stranci je donirao maksimalno dopuštenih 30 tisuća kuna, isti iznos uplatili su i HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek, odvjetnik Vladimir Terešak, pomoćnik ministra prometa u bivšoj Vladi Alen Gerek.

Po 25 tisuća kuna stranci su donirali bivši predsjednik Sabora Željko Reiner, te pomoćnik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, po 20 tisuća kuna uplatili su glavni tajnik stranke Gordan Jandroković te bivši i aktualni ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

Poduži je popis HDZ-ovih uglednika koji su izbornu kampanju pomogli sa po deset tisuća, primjerice europarlamentaraka Ivana Maletić, Dražen Bošnjaković, Željko Dilber, 11 tisuća donirala je zastupnica Ljubica Lukačić, 15 tisuća ministar Tomislav Tolušić.

Manje darežljivi bili su Milijan Brkić, Davor Božinović, Branko Bačić koji su donirali po pet tisuća kuna. Skromnim iznosima na popis donatora upisali se se i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović te aktualna ministrica demografije Nada Murganić koji su donirali 875, odnosno 500 kuna. Tvrtka Klemm Sigurnost HDZ-u je donirala 5. 062 kune. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene