Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Punjenje proračuna

Lalovac: Godišnje od fiskalizacije očekujemo milijardu kuna više!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik ministra financija Boris Lalovac danas je u Hrvatskom saboru izjavio kako očekuje da će uspostava sustava fiskalizacije u državni proračun godišnje donositi oko 1 milijardu kuna više poreznih prihoda, a s obzirom na fazno uvođenje sustava, u idućoj godini očekuje se oko pola milijarde kuna više u proračunu.

Lalovac je predstavio Vladin konačni tekst Zakona o fiskalizaciji, koji bi s početkom iduće godine trebao omogućiti učinkovitiji nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom te u suzbijanju sive ekonomije. Zakon predviđa uvođenje fiskalnih blagajni koje će biti povezane s Poreznom upravom, a od kojih se očekuje da će stati na kraj praksi gotovo svih koji rade s gotovinom i koji iskazuju male promete i dnevne dohotke.

U tom smislu, fiskalizacija predstavlja propisivanje skupa mjera kako bi se osiguralo da se svaki ostvareni promet naplaćen u gotovini stvarno evidentira u poslovnim knjigama poreznih obveznika. Lalovac je naglasio kako podaci danas govore suprotno - od ukupnog ostvarenog prometa svega 15 posto odnosi se na promet u gotovini, što je malo vjerojatno s obzirom na ipak vidljivo plaćanje u gotovini.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Premijer Plenković u Saboru hvalisanje u saboru Plenković predstavio proračun: "Jedna mi je učenica dobacila - Hvala vam na ručku"

>> 'Nagradna igra' Vlade: 'Cinkajte' i zaradite do 500 kuna!

Upozorio je da djelatnosti, za koje je opće poznato da se plaćanje izvršava u gotovini, bilježe izuzetno niske dnevne promete i dnevne dohotoke - trgovina na malo popravak predmeta za kućanstvo prijavljuje prosječni dnevni promet od 734 kune, a dnevni dohodak 85 kuna, u restoranima dnevni je promet prijavljen na 688 kuna, a dohodak 110 kuna.

Kafići iskazuju dnevni promet od 610 kuna, a dohodak 95 kuna, u ugostitelejstvo promet je 620 kuna, a dnevni dohodak 100 kuna, u taksi službi iskazuju dnevni promet od 206 kuna, a dohodak samo 65 kuna, trgovina na malo specijaliziranim živežnim namirnicama iskazuje dnevni dohodak od 100 kuna, a u građevinarstvu 108 kuna.

'Dakle, prikazani promet iz godišnjih prijava poreza na dohodak ukazuje na nelogičnost s obzirom da prikazana razina prometa jasno ukazuje da obveznik uz tako nisko ostvaren promet uopće ne bi mogao poslovati', poručio je Lalovac. Naglasio je kako, po zakonu, fiskalizacija počinje 1. siječnja 2013. godine i zahtijeva da se svi obveznici moraju pravovremeno pripremiti, jer će kazna za neprovedbu fiskalizacije biti pečačenje i zabrana rada sve dok se ne uspostavi fiskalizacija.

>> Nova porezna politika: Strogo prema ugostiteljskim objekima

Lalovac je napomenuo kako prilagodba za fiskalizaciju znači da će najveći dio obveznika morati prilagoditi svoje postojeće naplatne uređaje, dok će tek manji dio njih morati nabaviti nove uređaje koji zadovoljavaju potrebe fiskalizacije, pri čemu će se trošak nabave uređaja priznavati u troškove poslovanja obveznika. Istaknuo je kako je Porezna uprava spremna za fiskalizaciju, budući da je pravovremeno izvršila sve pripremne radnje, omogućila testiranje sustava prošloga mjeseca, pismeno obavijestila sve ugostitelje, koji među prvima započinju fiskalizaciju, održani su sastanci s velikim poduzetnicima, odvija se stalna suradnja između Porezne uprave i informatičkih udruženja.

Lalovac je rekao kako su u konačnom prijedlogu zakona uvrštene primjedbe i prijedlozi kojima se preciziraju djelatnosti isključene od obveze fiskalizacije, ali samo one koje udovoljavaju uvjetima da imaju drugu mjerljivu veličina ostvarenog prometa. Među djelatnostima koja su dodatno oslobođena fisklizacije su naplata cestarine, osiguranja, plaćanja participacije u zdravstvu te usluga središnjeg depozitorija vrijednosnih papira.

Proširene su odredbe kojima se uređuje plaćanje u gotovini između obveznika fiskalizacije - ograničava se mogućnost plaćanja u gotovini za nabavku dobara do 5.000 kuna. Nisu prihvaćene primjedbe koje se odnose na propisivanje dodatnih oslobođenja za obveznike fiskalizacije koji nemaju druge mjerljive veličine prometa, kao ni primjedbe vezane uz pomicanje rokova za uvođenje fiskalizacije.

Tako primjerice nije prihvaćen zahtjev da se od obveze fiskalizacije izuzmu odvjetnici, s obzirom da propisanim načinom fiskalizacije neće doći do narušavanja instituta odvjetničke tajne, jer se za fiskalizaciju ne moraju dostavljati podaci o klijentu. Trošak uspostave sustava fisklizacije u 2013., prvoj godini provedbe zakona, iznosi 13 milijuna kuna, a u naredne dvije godine po 15 milijuna kuna. O predloženom zakonu o fiskalizaciji raspravljaju saborski klubovi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene