Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ladimirevci: Otkriven spomenik Fabijanu Šovagoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spomenik poznatom hrvatskom glumcu Fabijanu Šovagoviću otkriven je danas u središtu njegovih rodnih Ladimirevaca, kod Valpova. To je prvi spomenik Fabijanu Šovagoviću u Hrvatskoj.

Riječ je o djelu akademskog kipara Stipe Sikirice, a otkrila ga je glumčeva kći Anja Šovagović Despot. Svečanosti su, uz brojne Ladimirevčane, nazočni bili i predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i drugi državni dužnosnici, redatelj Branko Schmidt te glumica Nada Gačešić Livaković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komemoracija za Predraga Vušovića Oproštaj s velikanom: 'Zbogom, Pređo!' Slika nije dostupna Sedam godina mlađi Lana Jurčević opet zaljubljena u tinejdžera

Predsjednik Mjesnog odbora Ladimirevaca Goran Ivanović zahvalio je Vladi koja u potpunosti financirala postavljanje spomenika velikanu hrvatskoga glumišta, a gradonačelnik Valpova Leon Žulj najavio je pokretanje inicijative za gradnju kulturnog centra u tom mjestu, koji će nositi ime Fabijana Šovagovića.

Na ovaj način izražavamo zahvalnost ljudima koji ostavljaju dubok trag u društvu i stvaraju vrijednosti za generacije koje dolaze, rekao je Žulj.

Zahvalivši svima koji su pomogli u postavljanju spomenika njezinu ocu, Anja Šovagović Despot izrazila je uvjerenost da će se brzo ostvariti inicijativa za gradnju kulturnog centra u Ladimirevcima.

Hrvatski glumac Fabijan Šovagović rođen je 1932. u Ladimirevcima. 

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoje filmske i kazališne uloge, među ostalim za uloge u filmovima "Lisice" Krste Papića i "Novinar" Fadila Hadžića, te u vlastitoj drami "Sokol ga nije volio".

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je 1991. godine, a nagradu hrvatskoga glumišta za životno djelo 1993. Posljednji film u kojemu je Šovagović nastupio bio je "Zamrznuti kadar", redatelja Branka Ištvančića iz 1999. godine, a preminuo je u Zagrebu 1. siječnja 2001. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene