Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Lactalis će kupovati hrvatsko mlijeko'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
- Ja ni dan danas nisam sretan zbog prodaje Dukata, ali mogu reći da smo odahnuli nakon što su na današnjem sastanku predstavnici kompanije izložili svoje planove za Dukat i hrvatski mliječni sektor, izjavio je u Temi dana Nove TV ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

- Sigurno se neće dogoditi da ćemo mi proizvoditi dovoljne količine mlijeka, a da ga nećemo moći plasirati. Uvjeren sam da će i Lactalis i Vindija i ubuduće kupovati domaće mlijeko, tako da Dukatovi kooperanti, kao ni tvrtka i i radnici, nemaju razloga za strah jer Lactalis namjerava zadržati cijelu proizvodnju i očuvati brandove Dukata, odgovorio je Čobanković na pitanje boji li se da se s Lactalisovim ulaskom na naše tržište povećava mogućnost da će jeftinije uvozno mlijeko istisnuti domaće proizvođače iz igre. 

Pročitajte i ovo Benkovački sajam - 4 Vesela atmosfera Svi putevi vode u Benkovac: Prodavalo se sve, od igle do lokomotive Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata

Na pitanje na ćemu temelji taj optimizam, Čobanković je odgovorio da je cijena domaćeg mlijeka konkurentna, što je u tom segmentu priče vrlo važno.

- Nizom financijskih ulaganja same države, poticaja, nepovratnih sredstava za investicije, povoljnih kreditnih linija, mi smo cijenu domaćeg mlijeka doveli na razinu konkurentnosti i u tom smjeru samo treba nastaviti, kako bi ona ostala konkurentna i kako bi se mliječni sektor, izuzetno važan za strateški razvoj prehrambene industrije i cijelog gospodarstva, nastavio dalje razvijati, pojasnio je Čobanković.

Osim toga, dodao je, u posljednjih nekoliko godina i kvaliteta hrvatskog mlijeka višestruko se poboljšala, što je također važan čimbenik koji utječe na plasman mlijeka na tržištu. Sa svime time su, tvrdi, upoznati i vlasnici Lactalisa koji, kaže, namjeravaju iskoristiti hrvatsko tržište kao 'odskočnu dasku' za tržišta regije.

- To je velika kompanija, druga je u ukupnom mliječnom sektoru u svijetu, prva u Europi, u 2006. godini prihodi su joj dosegli 9 milijardi eura, zapošljavaju 29 tisuća radnika i u posao ne ulaze neozbiljno. Ja sam zadovoljan i pojedinim stavkama ugovora o preuzimanju koje sam danas vidio i nema razloga da im ne vjerujemo, rekao je Čobanković.

Kao svojevrsna potvrda tih riječi je i izjava predstavnika Lactalisa, koji su danas najavili da žele od Dukata napraviti središte mljekarske industrije u regiji.

Na pitanje što kaže na prigovore iz HSS-a i HSLS-a, koji su sastanak s vodećim ljudima Lactalisa nazvali vatrogasnom mjerom, odvratio je da može netko zvati to kako hoće.

- Uvijek postoji mogućnost da se nešto na tržištu promijeni pa i u negativnom smjeru po hrvatski mljekarski sektor. No, pametnim razvojem i brigom za njega, uvjeren sam da nema razloga za strah tog dijela prehrambene industrije, zaključio je Čobanković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene