Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Kontra rezova

Laburisti protiv MMF-a: Oni traže ukidanje socijalne države!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izvješće Međunarodnog monetarnog fonda u kojem je Hrvatskoj preporučeno daljnje rezanje proračunskih stavki žestoko su reagirali Hrvatski laburisti, koji MMF-ove prijedloge vide kao zahtjev za ukidanjem socijalne države.

Hrvatski laburisti ocijenili su danas kako MMF u svom izvješću predlaže ukidanje socijalne države te smatraju da se ni jedna od preporuka ne smije prihvatiti, a posebno ne bez dogovora socijalnih partnera i prethodne rasprave u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države

Ne čude se, kako ističu u priopćenju, preporukama i mjerama iz tog izvješća obzirom da, po njihovoj ocjeni, MMF kao predstavnik neoliberalnog kapitalizma nije u stanju smisliti ništa, osim rezanja mirovina, povećavanja dobne granice za odlazak u mirovinu, rezanja troškova plaća i privatizacije javnih dobara.

>> MMF nakon posjeta Hrvatskoj: Treba još rezati!

Laburisti stoga predlažu pravedniju raspodjelu tereta krize i strukturnih reformi, koja neće samo ići prema rezanju troškova i smanjivanju standarda na strani rada, nego će prisiliti i bogate da podnesu svoj dio tereta.

Zalažu se za smanjenje PDV-a na 24 posto ove, a 23 posto sljedeće godine, uvođenje četvrtog razreda oporezivanja dohodaka većih od 50.000 kuna, po stopi od 45 posto. Također predlažu uvođenje četiri porezna razreda za oporezivanje dobiti: do 10 milijuna kuna - po stopi od 10 posto, od 10 do 100 milijuna kuna - po stopi od 20 posto, od 100 do 500 milijuna kuna - po stopi od 25 posto te iznad 500 milijuna kuna - po stopi od 30 posto.

Osim toga, mišljenja su da investitorima treba omogućiti jednokratni otpis investicija i na taj način dodatno stimulirati ulaganja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene