Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateški interes

'KLANJE KRAVE ZBOG JEDNE ŠNICLE' Najavljen prosvjed protiv privatizacije Podravke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Hrvatskih laburista - stranke rada najavili su na konferenciji za novinare u Koprivnici prosvjed koji protiv prodaje Podravke i drugih strateških hrvatskih tvrtki u subotu u Zagrebu.

"Podravka je kompanija od strateškog interesa i prodaja državnog udjela rezultirala bi katastrofom za Koprivnicu i ovaj kraj. Njenom prodajom, poljoprivreda ovog prostora gubi perspektivu jer će novi vlasnik kupovati jeftin loš repromaterijal na stranim tržištima. I prodaja ostalih poduzeća putem telefonskih sjednica, loš je scenarij kojem moramo stati na kraj. Želja nam je spriječiti rasprodaja obiteljskog srebra pa stoga organiziramo ovaj subotnji prosvjed," rekao je u ponedjeljak predsjednik Laburista Tomislav Končevski.

Pročitajte i ovo Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Istaknuo je da postoji Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u Vlasništvu RH, da plan upravljanja na prijedlog Državnog ureda donosi Vlada za jednogodišnje razdoblje, najkasnije do 31. listopada tekuće godine za sljedeću godinu.

Niti nakon šest mjeseci od isteka roka, Vlada nije donijela plan upravljanja imovinom za 2016. godinu, upozorio je. Umjesto toga, premijer Tihomir Orešković i njegovi zamjenici na telefonskoj su se sjednici dogovarali o prodaji strateških hrvatskih poduzeća što je nedopustivo, istaknuo je Končevski.

Predsjednik koprivničko-križevačke organizacije stranke Darko Tetec rekao je kako Država ne mora biti loš gospodar, ali je upitan način na koji se u njena poduzeća postavljaju kadrovi. Nažalost, politička pripadnost važnija je od stručnosti, smatra.

Što se Podravke tiče, Tetec moguću privatizaciju naziva "klanjem krve zbog jedne šnicle".

"Jednokratni prihod od prodaje u iznosu 500-tinjak milijuna kuna jest kratkoročna korist, a dugoročno gledajući ona ne donosi išta dobrog. Jer, Podravka kroz poreze i doprinose uplati na godišnjoj razini iznos za koji će se prodati državni udio. No što će biti kada investitor odluči Podravkinu proizvodnju preseliti u inozemstvo i kad ostanemo bez njenih uplata," – pitao je Tetec.

Pozvao je hrvatske građane da se u subotu suprotstave "privatizaciji na HDZ-ov način". "Takva privatizacija je, iz iskustva znamo, lopovluk i gubitak radnih mjesta," poručio je.

Rekli su da će se mirni prosvjed upozorenja održati u subotu subotu, 21. svibnja, u 17 sati na zagrebačkom Zrinjevcu, a organiziraju prijevoz iz raznih dijelova Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene