Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dosta je caka kojima se služi lisica'

Laburisti će podržati izmjene poslovnika Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najavljene promjene samo su dio poslovničkih 'caka' kojima se služi lisica kako bi oporbene prijedloge minorizirala, opstruirala, smatra Lesar.

Hrvatski laburisti podržat će dio izmjena poslovnika Sabora koje je jučer najavio ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović na neformalnom saboru SDP-a u Poreču.-

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

'Ukinut ćemo institut 'Ispravak netočnog navoda' koji se konstantno zloupotrebljava i zbog čega nas građani vide kao jedan veliki kokošinjac. Osim ispravka netočnog navoda, reda će se uvesti i u pravila kada će i na koji način zastupnici imati pravo na repliku. Ideja izmjena Poslovnika Sabora je da zastupnici budu ugledniji, a ugled se ne stječe stalnim ispravcima netočnih navoda nego kvalitetnim raspravama' kazao je jučer Jovanović.

>> SDP poručuje: Zastupnici trebaju raditi pet dana u tjednu!

Ipak, laburisti će uz podržavanje najavljenih promjena zatražiti proširenje zahtjeva za izmjenom ili dopunom poslovnika koji će predsjednika Sabora onemogućiti da oporbene prijedloge zakona ili drugih akata drži, kako laburisti tvrde, na 'čekanju' neuvrštavanjem u dnevni red dva do tri mjeseca.Laburisti će, najavio je Dragutin Lesar, zahtjevati i da se rasprava o točkama dnevnog reda mora otvoriti u roku najkasnije od 60 dana od uvrštavanja u dnevni red, da Vlada svoje mišljenje na oporbene prijedloge mora dostaviti najksanije u roku od 30 dana kako se više ne bi događalo da se oporbeni prijedlozi na radnim tijelima ne mogu raspraviti jer nema mišljenja Vlade te će zahtjevati da se mora utvrditi rok od 45 dana u kojemu se oporbeni prijedlozi moraju raspraviti na matičnom radnom tijelu.

Uz sve izmjene laburisti će tražiti i da se onemogući manevar 'nastavak sjednice za 14 dana' u cilju izbjegavanja aktualnog prijepodneva. Smatraju kako prekid sjednice dulji od pet dana mora biti onemogućen odnosno traže da tada novosazvana sjednica mora započeti aktualnim prijepodnevom.

'Ovo je samo dio poslovničkih 'caka' kojima se služi lisica kako bi oporbene prijedloge minorizirala, opstruirala... A sve to, ministre Jovanoviću, utječe na ugled Sabora, zar ne?' komentira Lesar. Također napominje kako još od 12. siječnja pet laburističkih prijedloga zakona čeka na uvrštavanje u dnevni red. Niti o jednom od tih pet prijedloga Vlada nije dostavila mišljenje niti su matični odbori proveli raspravu o iti jednom od tih prijedloga. (Agencija VLM)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene