Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izjave Dobrovića neutemeljene'

Kuščević: Nacrt plana gospodarenja otpadom nestručno i nekvalitetno napravljen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević ocijenio je izjave ministra zaštite i okoliša Slavena Dobrovića o razlozima neprihvaćanja Nacrta prijedloga plana gospodarenja otpadom RH do 2020. neutemeljenima i nestručnima.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević (HDZ) ocijenio je u petak neutemeljenima i nestručnima izjave ministra zaštite i okoliša Slavena Dobrovića iz Mosta o razlozima neprihvaćanja Nacrta prijedloga plana gospodarenja otpadom RH do 2020.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna malverzacije na Braču Županijski sud u Splitu potvrdio optuženicu protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića Slika nije dostupna Gubitci i višemilijunske kazne? HUGO: Usvoji li se Dobrovićev plan, Hrvatska gubi 475 milijuna eura iz EU fondova

"Izjave ministra Dobrovića o razlozima povlačenja Nacrta plana gospodarenja otpadom RH su neutemeljene, nestručne i rekao bih da služe isključivo u predizborne svrhe, što je jako neozbiljno", kazao je u petak ministar na konferenciji za novinare u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Ustvrdio je da je nacrt tog plana povučen s današnje sjednice Vlade jer je nestručno i nekvalitetno napravljen. "S tim planom nisu obrađena sva područja gospodarenja otpadom, što implicira da nije u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju s otpadom", rekao je Kuščević.

Smatra da bi provedba toga plana značila izmjene najmanje 70 prostornih planova – općinskih, županijskih i gradskih – što implicira izradu jednako toliko strateških procjena utjecaja na okoliš, na kojima inzistira upravo Ministarstvo zaštite okoliša, upozorio je ministar.

"To je postupak koji bi trajao minimalno tri godine i prouzročio troškove od nekoliko stotina milijuna kuna, i sasvim sigurno ne bi na vrijeme ispunili preuzete obveze", kazao je. Upozorio je također kako nije poštovana Aarhuška konvencija, koja je propisala da je rok za provedbu javne rasprave 30 dana, dok je u konkretnom slučaju javna rasprava provedena u roku od osam dana.

Upitan tko će biti kriv izgubi li Hrvatska 475 milijuna eura europskih sredstava koji su joj do kraja ove godine na raspolaganju za projekte zaštite okoliša kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Kuščević je ustvrdio kako je "kriv onaj koji nije plan donio, a to je Ministarstvo okoliša" koje je, smatra, za to imalo dovoljno vremena na raspolaganju.

Plan je već razrađen, a kako bi se do kraja ove godine donio novi zakonski dobar i kvalitetan plan, potrebno je samo ispraviti neke nelogičnosti, protuzakonitosti i neusklađenosti s Europskom direktivom, smatra ministar, a za to što se plan nije već sad mogao uspješno kvalitetno revidirati optužuje nepostojanje "dobrog sugovornika".

Ministar zaštite prirode i okoliša Slaven Dobrović optužio je u petak HDZ kako je odustajanjem od donošenja plana gospodarenjem otpadom pokazao kako je stao na stranu pojedinačnih interesa, a na uštrb javnog interesa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene