447196
447196
447196
447196
447196

Kuščević: Nacrt plana gospodarenja otpadom nestručno i nekvalitetno napravljen

  • , 19.08.2016., 17:31
  • Autor:
  • komentara

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević ocijenio je izjave ministra zaštite i okoliša Slavena Dobrovića o razlozima neprihvaćanja Nacrta prijedloga plana gospodarenja otpadom RH do 2020. neutemeljenima i nestručnima.

 
 
 
 
Ministar Lovro Kuščević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Ministar Lovro Kuščević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević (HDZ) ocijenio je u petak neutemeljenima i nestručnima izjave ministra zaštite i okoliša Slavena Dobrovića iz Mosta o razlozima neprihvaćanja Nacrta prijedloga plana gospodarenja otpadom RH do 2020.

"Izjave ministra Dobrovića o razlozima povlačenja Nacrta plana gospodarenja otpadom RH su neutemeljene, nestručne i rekao bih da služe isključivo u predizborne svrhe, što je jako neozbiljno", kazao je u petak ministar na konferenciji za novinare u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Ustvrdio je da je nacrt tog plana povučen s današnje sjednice Vlade jer je nestručno i nekvalitetno napravljen. "S tim planom nisu obrađena sva područja gospodarenja otpadom, što implicira da nije u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju s otpadom", rekao je Kuščević.

Smatra da bi provedba toga plana značila izmjene najmanje 70 prostornih planova – općinskih, županijskih i gradskih – što implicira izradu jednako toliko strateških procjena utjecaja na okoliš, na kojima inzistira upravo Ministarstvo zaštite okoliša, upozorio je ministar.

"To je postupak koji bi trajao minimalno tri godine i prouzročio troškove od nekoliko stotina milijuna kuna, i sasvim sigurno ne bi na vrijeme ispunili preuzete obveze", kazao je. Upozorio je također kako nije poštovana Aarhuška konvencija, koja je propisala da je rok za provedbu javne rasprave 30 dana, dok je u konkretnom slučaju javna rasprava provedena u roku od osam dana.

Upitan tko će biti kriv izgubi li Hrvatska 475 milijuna eura europskih sredstava koji su joj do kraja ove godine na raspolaganju za projekte zaštite okoliša kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Kuščević je ustvrdio kako je "kriv onaj koji nije plan donio, a to je Ministarstvo okoliša" koje je, smatra, za to imalo dovoljno vremena na raspolaganju.

Plan je već razrađen, a kako bi se do kraja ove godine donio novi zakonski dobar i kvalitetan plan, potrebno je samo ispraviti neke nelogičnosti, protuzakonitosti i neusklađenosti s Europskom direktivom, smatra ministar, a za to što se plan nije već sad mogao uspješno kvalitetno revidirati optužuje nepostojanje "dobrog sugovornika".

Ministar zaštite prirode i okoliša Slaven Dobrović optužio je u petak HDZ kako je odustajanjem od donošenja plana gospodarenjem otpadom pokazao kako je stao na stranu pojedinačnih interesa, a na uštrb javnog interesa. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se