Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struka upozorava

Mjera koju iščekuju brojne mlade obitelji: Hoće li izazvati kontraefekt?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne mlade obitelji jedva čekaju da krene Vladina mjera subvencioniranja dijela stambenih kredita. Prijedlog zakona prošao je javnu raspravu, a sve bi trebalo krenuti s prvim danima srpnja.

Dok ministar graditeljstva Lovro Kuščević uvjerava kako će tisuće obitelji lakše riješiti stambeno pitanje, struka upozorava da bi mjera mogla izazvati kontraefekt i dovesti do većih cijena stanova na tržištu.

Pročitajte i ovo POS i stanovanje - 4 Cijene kvadrata divljaju Dodijeljeni POS-ovi stanovi tek kap u moru: "Teško je uz veliku obitelj kupiti nešto po tržišnoj cijeni, tako da je ovo za nas jedina prilika" Nekretnine Astronomske cijene Zašto su stanovi u Hrvatskoj toliko skupi i što treba napraviti da se cijene smanje? "To bi bila administrativno najnježnija revolucija"

Ispite polako privodi kraju, pa studentica Nika Miletić iz Zagreba razmišlja i o pronalasku posla. Ključeve podstanarskog stana rado bi zamijenila onima svog vlastitog. Vladinu mjeru subvencioniranja stanova za mlade, prema kojoj će država prve 4 godine plaćati pola rate kredita, podržava, ali je oprezna.

"Mislim da je dobro što su poduzeli nešto što se tiče tih odlazaka van, i podizanja nataliteta, s tom mjerom. Ali mislim da ne, što se tiče kredita, da je to na neki način mamac", kaže studentica Nika.

Ministar Kuščević obećaje da će mjera krenuti s prvim danima srpnja. "To će dugoročno, ja se nadam trajno i doživotno pomoći onih 1000-1500 obitelji koje će riješiti svoje stambeno pitanje. Na onim područjima gdje se kupi skuplji stan, gdje nema mogućnosti kupiti stan po ovoj cijeni, da ćemo mi sufinancirati i te stanove, ali samo u iznosu od 1500 eura po metru kvadratnom", poručuje ministar.

Konkretno, ako podignete kredit od maksimalno dozvoljenih 100 tisuća eura, na rok od 20 godina, uz kamatu od 3,75 %, što je država odredila za gornju granicu, te mjesečnu ratu od 4400 kuna - država će vam kroz četiri godine pokloniti 105 tisuća i 600 kuna, a ako vam se rodi i dijete, kroz dodatne dvije godine dobit ćete i 52.800 kuna.

U Gospodarskoj komori upozoravaju - mjera je dobro zamišljena, ali mogla bi uzrokovati rast cijena na tržištu stanova. "U ovih prvih dva i pol mjeseca nam je drastično pao broj kupaca koji kupuju kreditom, a to bi moglo rezultirati kad to sve zajedno krene velikom navalom, s obzirom da je samo otprilike 2000 tisuće kredita dostupno, velikom navalom i potencijalno određenim rastom cijena", ističe Boro Vujović, iz udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Država je u ovoj godini za mjeru osigurala 17 i pol milijuna kuna, a u iduće 4 godine po 35 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene