Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćno oslobođen

Kurjak dobio spor, ali nepovratno poljuljao ugled

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Okončana je afera s jajnim stanicama. Asim Kurjak, njegova supruga i dvoje liječnika nepravomoćno su oslobođeni optužbi za nezakonitu trgovinu jajnim stanicama. U dugotrajnom postupku sud nije mogao dokazati krađu, a okrivljenici se nisu ni pojavili na izricanju presude.

Opširnu presudu sutkinja je čitala praznim stolcima. Doktor medicine zajedno sa suradnicima već mjesecima ne dolazi na sud. Oslobađajuću presudu dočekao je u Kataru, a na jegov telefon javljala se automatska sekretarica.

Pročitajte i ovo Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice barijera Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice o uspješnoj obrani: "Inače bismo znali bdjeti noćima i graditi branu"

Kurjaka, njegovu suprugu i kolege teretilo se da su 2001. i 2002. u privatnoj klinici ženama nelegalno uzimali jajne stanice te ih prodavali drugim pacijenticama. No, sud to nije uspio dokazati. Sud je povjerovao Kurjakovoj obrani koja je tvrdila kako su žene koje su se liječile u njegovoj klinici, prosječno su obrazovane i poznatog su liječnika teretile zbog utjecaja medija.

>> Kurjak oslobođen optužbi!

'Došlo je kontaminacije njihove svijesti i njihovih iskaza sa informacijama koje su čule iz medija. I one su same priznale da su sve pratile intenzivno, no više nisu znale što su čule, a što pokupile iz medija', kaže odvjetnik Sanje Kupešić Anto Nobilo. 'Trebalo je sedam godina dokazivati stvari koje su naravno svima jasne bile, činjenično opisane. Ne može se suditi bez zakona, ne može se suditi ni na temelju nekakvih dokaza, ne može se suditi na takav način', dodao je odvjetnik Asima Kurjaka Silvije Degen. No, tužiteljstvo je nezadovoljno. Uz gomilu dokaza, predložili su i DNK analizu, ali majka jedinog djeteta koje je rođeno spornom oplodnjom nije pristala pa je i to ostalo visiti u zraku.

Asim Kurjak tako je dobio spor, ali mu je ugled nepovratno poljuljan. Prošle godine osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog krivotvorenja medicinske dokumentacije u slučaju smrti rodilje i njezine bebe. No, slučaj je otišao u zastaru.
Nakon toga našao se pod udarom britanskog medicinskog časopisa koji ga je optužio za plagijat znanstvenih radova. Povratak u Hrvatsku ne spominje, a u svim svojim istupima tvrdi da su optužbe protiv njega rezultat hrvatskog jala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene