Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene u oporezivanju

Kupujete automobil? Pričekajte još nekoliko dana, od 1. siječnja sve jeftinije, brže i jednostavnije

Automobili, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Automobili, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Automobili, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ako planirate kupiti novi ili rabljeni automobil, pričekajte još nekoliko dana jer će od sljedeće godine sve biti jednostavnije, brže i jeftinije.

Od prvog dana 2018. na snagu stupaju promjene u oporezivanju i administraciji koje će građanima uštedjeti vrijeme, novac i živce.

Pročitajte i ovo Trabant - 5 Traženi oldtimer FOTO Nevjerojatan obrat: Malenom komunističkom automobilu cijena ubrzano raste Ilustracija Ovo morate znati Znate li čemu služi čep na vratima automobila? Ovaj detalj može spriječiti skupe popravke

Od nove godine više nećete morati šetati između Porezne uprave, javnog bilježnika i stanice za tehnički pregled prilikom kupnje ili prodaje rabljenog vozila. Sve ćete moći obaviti na jednom mjestu – u stanici za tehnički pregled, i to sve na jednom jedinom šalteru.

„Nakon potpisivanja ugovora između kupca i prodavatelja bit će dovoljno da dođete u jednu od stanica za tehnički pregled, uplatite pristojbu. Dobijete prometnu dozvolu na svoje ime i time je postupak završen“, kaže Mato Nikić, iz Centra za vozila Hrvatske.

Bit će i upola jeftinije jer će porez na stjecanje rabljenog vozila zamijeniti 50 posto niža upravna pristojba. Umjesto čekanja u policijskoj postaji, u stanicama za tehnički pregled moći će se obaviti i registracija vozila te prva ovjera prometne dozvole.

Od iduće godine mijenja se i oporezivanje nabave automobila zbog kojeg će vozila do 150.000 kuna vrijednosti pojeftiniti između dvije i tri tisuće kuna. Cilj je građanima omogućiti da si mogu priuštiti novije automobile jer danas voze 13 godina stara i nesigurnija vozila.

„Mislim da je sve to skupa premalo. Gledajući prosjek onoga što naši građani mogu kupiti, to su vozila po cijeni od 80 do 90 tisuća kuna i apsurdno je da ih dodatno opterećujemo visokim davanjima“, kaže prometni stručnjak Željko Marušić.

Nakon prvog siječnja bolje će biti i poduzetnicima koji kupuju vozila do vrijednosti 400 tisuća kuna. Omogućit će im se povrat polovice pretporeza koji moraju platiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene