Obavijesti Video Pretražite Navigacija
moj.report@novatv.hr

SNIMKE IZ ZRAKA Pogledajte poplavljeni dio Hrvatske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak bi na sisačkom području trebalo doći do spajanja Save i Kupe i tada se očekuje rekordni vodostaj od 770 centimetara.

Ako imate snimke ili fotografije poplave, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali ni u kojem slučaju ne dovodite sebe u opasnost!

19:45  Na sisačkom području ekipe su na terenu - i vojska i vatrogasci, pune se vreće s pijeskom i oni će vjerojatno ostati cijelu noć. Nažalost, najgore nije prošlo. U petak bi na sisačkom području trebalo doći do spajanja Save i Kupe i tada se očekuje rekordni vodostaj od 770 centimetara. Svi su u iščekivanju tog vala te se nadaju da će kuće i vikendice obraniti.

Pročitajte i ovo Petra Buljan U IŠČEKIVANJU VODENOG VALA ''Banijci bi noćas konačno trebali mirno spavati.'' Barem kada je riječ o obrani od poplava Slika nije dostupna BEZ NOVIH POPLAVA Vodeni val prošao Karlovac: "Situacija je pod kontrolom, nikakvih šteta ne bi trebalo biti"

18.08 Namjenski organizirane snage (NOS) Oružanih snaga RH stigle su u naselje Letovanić u sisačko-moslavačkoj općini Lekenik, gdje pomažu lokalnoj zajednici u obrani i otklanjanju posljedica od poplave, priopćeno je iz Ministarstva obrane.
NOS je sastavljen od 100 pripadnika bojne „Gromovi“, gardijsko motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske (GMTBR HKoV), a njime zapovijeda natporučnik Mirsad Begić.

Pripadnici Oružanih snaga RH, u suradnji s općinskim vlastima, pune vreće s pijeskom i pojačavaju nasipe kako bi pomogli stanovnicima čiji su domovi ugroženi. Svi pripadnici NOS-a prošli su obuku po posebnom elaboratu obrane od poplava. U pripravnosti u vojarni „Petrinja“ nalaze se i drugi pripadnici bojne „Tigrovi“ i „Gromovi“ GMTBR HKoV-a.

16.50 Vodostaj karlovačkih rijeka se snižava, a vatrogasci i HGSS, pripadnici Oružanih snaga RH pomažu ugroženim obiteljima, te je sada najveći komunalni problem ispadanje iz rada velikog pročistača otpadnih voda, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić koji je sa suradnicima obišao sve četiri rijeke i stanovnike koji žive uz njih. Procijenio je da će šteta od ove poplave biti značajna.

15.59 Od naše čitateljice dobili smo fotografije, kako je i sama napisala, katastrofalne poplave u Donjem Mekušju. U naselju u Karlovačkoj županiji poplavljeni su usjevi, obiteljske kuće i gospodarske zgrade. Ugrožene su i domaće životinje.

Inače, u četvrtak je karlovački župan Ivan Vučić donio odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje grada Karlovca i općine Vojnić. Kako stoji u obrazloženju odluke, donešena je zbog velikih materijalnih šteta izazvanih poplavom.

13:17 - Zbog iznimno teškog stanja na poplavljenom sisačkom području, na najugroženija naselja je upućeno stotinjak vojnika.

'Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje ministar obrane Ante Kotromanović donio je danas, 13. veljače 2014. Odluku o upućivanju Namjenski organiziranih snaga (NOS) Oružanih snage RH za pomoć na području ugroženom poplavama u naselju Letovanić općine Lekenik u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zbog izuzetno visokog vodostaja s tendencijom povećanja te eventualne ugroženosti velikog broja stambenih objekata od poplave na području općine Letovanić, zatraženo je angažiranje 100 vojnika za potrebe hitnih intervencija za obranu od poplava', izvijestio je MORH.

Najkritičnije stanje je u pokupskim naseljima Letovanić i Stari Brod, gdje su deseci obiteljskih kuća i gospodarskih objakata već pod vodom.

NAJGORE na karlovačkom i velikogoričkom području, odsječena sela

U tijeku je akcija evakuacije najugroženijih mještana, te spašavanja njihove imovine. Poplavljeno je i stotinjak vikendica uz Kupu.

Na tom je području vodostaj Kupe dosegnuo dosad najvišu razinu, koja je zabilježena 1974. godine, ali zabrinjava što i dalje raste. Najvišu će točku, prema predviđanjima stručnjaka Hrvatskih voda, dosegnuti danas navečer.

Brojnim naseljima prijete i zaobalne vode, pa se desecima crpki vatrogasnih društava i vodoprivrede voda prepumpava u rijeke.

Na više lokalnih cesta koje je prekrila voda, prekinut je promet.

Na području sliva Kupe i Gline proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, priopćila je voditeljica Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda u Sisku Tatjana Dovranić Kardaš.

Nakon što je otvorena ustava Prevlaka, u fukciji je i preljev Palanjek za ispust viška savske vode u retenciju Lonjsko Polje.

12:24 - Vodostaji Save uzvodno od Zagreba opadat će od četiri do pet centimetara na sat pa se smatra kako je vrhunac vodnog vala prošao Zagreb te je u stagnaciji do granice sa Sisačko-moslovačkom županijom, stoji u izvješću Hrvatskih voda o obrani od poplava za područje Zagreba, te Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Oborinskim vodama ugroženi su dijelovi okolnih velikogoričkih naselja Mraclin i Čička Poljana te poljoprivredne površine općina Rugvica (Prevlaka, Oborovo), a poplavljene su i prometnica Auguštanovec-Lijevi Degoj–Pokupsko, kao i državna cesta Pokupsko–Sunčani brijeg.

9:00 - Državna uprava za zaštitu i spašavanje javlja kako su tijekom noći pripadnici karlovačkog HGSS-a čamcima evakuirali ljude iz ugroženih područja, i to jednu stariju osobu iz Skakavca, sedam osoba iz Gradca, dvije iz Orlovca i tri iz Vodostaja. Jednu je osobu Crveni križ zbrinuo u Centar za beskućnike, a tri u Dječji dom Vladimir Nazor, dok su ostali zbrinuti kod svoje rodbine.

U naselju Selce zbrinuta je jedna starija muška osoba, dva konja i tri psa, a iz Konjičkog kluba je uspješno evakuirano svih 47 konja i sada su na sigurnom i suhom.

FOTO Ovako je izgledao prolazak vrha vodenog vala kroz Zagreb

Voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je da će opadanje Kupe u Karlovcu biti sporo, zbog iznimno visoke Korane koja puni Kupu, tako da će, unatoč tome što ne pada kiša, opadanje ići sporo, pa na prostoru nizvodno od Karlovca vodostaj raste.

"Moramo obilaziti sve protupoplavne objekte koje imamo, da ne bi pritisak vode prouzrokovao ponegdje ogromne probleme, iako zbog povoljnijih vijesti ne očekujemo pucanje. Moramo biti spremni reagirati svuda gdje se primijeti procjeđivanje, da se pojača barijera i u protupoplavnom zidu i u nasipu, ali i na pojedinim prometnicama gdje je moguće preusmjeriti vodu", kazala je.

Željeznjak je mještanima sela nizvodno od Kupe, koji su na žalost navikli na probleme s poplavama, poručila da pripaze i pripreme se jer će njihovi problemi danas i sutra biti veći, a ponegdje će potrajati i tjedan dana, primjerice u Šišljaviću.

"Svi ljudi čiji su problemi s vodom tijekom poplava bili mali, dakle oni koji se nalaze na graničnom prostoru plavljenih područja, sada trebaju pripaziti i odmah poduzeti sve što mogu da zaštite sebe i imovinu", kazala je Željeznjak. Pojasnila je da oni već sad imaju poplavu i plavljenje prometnica na uobičajenim mjestima, a sada im dolazi još veći val nego inače u razdoblju poplava.

U Karlovačkoj županiji su i dalje poteškoće u cestovnom prometu. Zbog vode na kolniku zatvorene su za promet Ulica Obala Ivana Trnskog u Karlovcu, državna vesta D36 Koritinja-Šišljević, županijske ceste Jarče Polje–Novigrad na Dobri, Gornje Pokuplje-Levkušje-Polje Ozaljsko, Mali Erjavec-Jaškovo-Grdun, Brodarci, Belajske Poljice–Barilović, Bogovolja, Lasinja–Brežani, Zvečaj–Gornje Bukovlje i lokalne ceste Novi Novaki–Kaštel, Vodostaj, Husje, Gornje Mekušje, Mala Švarča-Logorište i Mrežnički Varoš. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene