Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gavrilović: Slučajno istjecanje

Pomor ribe, Kupa onečišćena amonijakom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanal koji je u Petrinji spojen s rijekom Kupom jučer je onečišćen amonijakom zbog čega je došlo do pomora ribe, izvijestio je jutros Državni centar 112 u kojemu još uvijek ne znaju izvor onečišćenja.

Onečišćenje kanala prema rijeci Kupi, ispod kupališta u Petrinji, uočeno je jučer ujutro. Na površini vode plutale su uginule ribe i pjena, a osjećao se miris plina amonijaka.

Pročitajte i ovo Vodostaj Korane Visoki vodostaji U Karlovcu izvanredne mjere obrane od poplava, zatvorene neke ceste Ivan Brozović Drama na rijeci Dramatična akcija spašavanja migranata iz Kupe: "Intervencija je bila dosta zahtjevna zbog visokog vodostaja rijeke i niske temperature"

Inspektor i policajci na terenu

Na mjesto onečišćenja izašli su petrinjski policajci i vodopravni inspektor koji je uzeo uzorke vode, mulja i riba te ih poslao na analizu radi utvrđivanja uzroka pomora ribe i izvora onečišćenja vodotoka. Prema prvim procjenama riječ je o amonijaku, izvijestio je Državni centar 112 iz kojega ističu da je pjena iz kanala nestala i da se miris plina više ne osjeti.

Gavrilović: Došlo je do slučajnog istjecanja

Današnji tisak nagađao je da je amonijak istekao iz tvornice Gavrilović. 'Internom istragom došli smo do saznanja da je prilikom pripreme za demontažu rashladnog postrojenja, koje više nije u uporabi, došlo do slučajnog izlijevanja za sad neutvrđene količine amonijačne vode. U nadzoru je bio glavni državni vodopravni inspektor mr. Željko Makvić koji je ustvrdio da je došlo do trenutačnog lokalnog onečišćenja vodotoka bez trajnih posljedica te je proglasio prvi stupanj ugroženosti. Nadzor je izvršila i sanitarna inspektorica ispred Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Nada Štrk - Beloglavec, te je ustvrdila da nije bilo incidenta na postrojenju hlađenja', stoji u priopćenju koje je kasnije stiglo iz Gavrilovića. (Hina/T.Š.)

Ulaže li Hrvatska dovoljno u zaštitu voda?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene