Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tito je živio, živi i živjet će'

Kumrovec: 11 tisuća ljudi obilježilo Titov rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održan je i prosvjedni skup 'U Kumrovec protiv Tita' na kojem se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Dan mladosti - radosti obilježen je danas u Kumrovcu ispred rodne kuće Josipa Broza Tita, koji je više od deset tisuća antifašista iz Hrvatske i zemalja bivše SFRJ, a organizirali su ga Savez društava 'Josip Broz Tito' i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH.

Pročitajte i ovo Politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Svi uvjeravaju da investicija ide, no... Gdje je zapelo s kupovinom bivše političke škole u Kumrovcu? "Imaju Kinezi kapital, ali ne žele samo tako novac podijeliti po Hrvatskoj" Slika nije dostupna Iz Umaga u Kumrovec krenula Titova štafeta

Istodobno nešto dalje također u Kumrovcu održan je prosvjedni skup  'U Kumrovec protiv Tita' u organizaciji Zdruga udruga i HČSP-a protiv, kako tvrde, veličanja zločinca Tita i totalitarnog komunističkog sustava, a na kome se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Brojni sudionici obilježavanja Dana mladosti - radosti , kojih je po podacima krapinsko-zagorske policije bilo između 10 i 11 tisuća, nosili su Titove slike i transparente s antifašističkim porukama i obilježjima, petokrakim zvjezdama i partizanskim kapama, te pionirskim kapama i maramama. Na nekim od transparenata pisalo je 'Što je više kleveta i laži Tito nam je miliji i draži', 'Tito je živio živi i živjet će'.

Predsjednik Saveza društava 'Josip Broz Tito' Tomislav Badovinac istaknuo je da se ove godine obilježava 65. obljetnica pobjede nad fašizmom u II. svjetskom ratu, u kojoj su sudjelovali i hrvatski antifašisti, svrstavši Hrvatsku na stranu pobjednika isprali ljagu s njezinog imena koju joj je nanijela NDH.

'NDH je sramota i uvreda za hrvatski narod'

Neki danas NDH, utemeljenu na zločinima, žele proglasiti pretečom hrvatske države, no ona je uvreda i sramota za hrvatski narod, istaknuo je Badovinac. Ustvrdio je da su ustaške postrojbe i nakon 9. svibnja 1945. i kapitulacije fašizma sve do 15. svibnja vodile borbe i pružale otpor, pa osvetu za zločine koje su počinili nije bilo moguće kontrolirati i spriječiti. Po njegovim riječima neki i danas njihov poraz žele pretvoriti u pobjedu i u tome imaju pomoć klera.

Pobjeda nad naci-fašizmom je ostvarena, iako on još živi, mora se spriječiti njegova povampirenost u interesu čovječanstva, rekao je Badovinac. Nemoguće je poistovjetiti antifašizam i komunizam, iako bez komunizma ne bi bilo organiziranog otpora fašizmu, istaknuo je Badovinac napominjući da mnogi antifašisti nisu ni bili članovi komunističke partije.

Predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Vesna Čulinović Konstantinović također je istaknula da je sloboda u borbi protiv fašizma izvojevana pod Titovim vodstvom te je stvoreno pravednije i humanije društvo ravnopravnosti. Bez te borbe ne bi bilo ni današnje slobode koja je izvojevana u Domovinskom ratu.

Čulinović Konstantinović ukratko je podsjetila i na kronologiju stvaranja hrvatske narodne vlasti kroz narodnooslobodilačke odbore odluke ZAVNOH-a koje su prethodile ustroju Hrvatskog sabora na temeljima antifašizma. Antifašisti traže da se procesuiraju svi zločini i imaju potporu i u dijelu hrvatskih branitelja, kazala je među ostalim Čulinović Konstantinović.

Skupu su se prigodnim riječima obratili i predstavnici antifašističkih boraca i Saveza društava 'Josip Broz Tito' iz BiH, Makedonije i Srbije.

Komuniste kao i fašiste na sud u Nuernberg

Na prosvjednom skupu u organizaciji Zdruga udruga protiv veličanja Tita i totalitarnog komunističkog sustava, uz domoljubne pjesme i hrvatska nacionalna obilježja, nekoliko stotina prosvjednika upozorilo je na zločine počinjene u tom režimu nad hrvatskim narodom, te na brojna stratišta u kojima su i danas kosti hrvatskih mučenika.

'Komunistički zločini nisu antifašizam, ratni zločini ne zastarijevaju, komuniste kao i fašiste na sud u Nuernberg' samo su neke od poruka na transparentima koje su nosili. Podsjetili su i na Titov citat s kraja 1972. 'Prije će Sava poteći uzvodno nego će Hrvati imati samostalnu državu'.

Na skupu je pročitan i proglas u kojem se ističe da u duhu rezolucije Vijeća Europe i Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima i pokreta žele upozoriti svekoliku hrvatsku javnost i predstavnike vlasti da je potpuno nedopustivo da se u Kumrovcu veličaju zločini protiv hrvatskog naroda, krše zakoni RH te vrijeđa njezina čast i ugled od strane tzv. antifašista urešenih simbolima pod kojima je nad Hrvatima izvršen genocid. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene