Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj jedne tradicije

Kumice ne žele vitrine: 'Kantice su dio šarma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Desetljećima se te vrijedne žene svakodnevno zapućuju u grad donoseći Zagrepčanima na stol plodove svoga rada.

Sada im Europska unija zabranjuje da proizvode izlažu vani bez ikakve zaštite već je moraju držati u rashladnim vitrinama na temperaturi od 4 do 8 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vraćanje loptice Milinović: Kumice bi trebale prosvjedovat ispred Holdinga Slika nije dostupna Ljute zbog novih pravila Majka premijerke kumici: To vodi SDP, ona se neće miješati

Međutim, kumice su uvjerene da će na taj način njihov sir i vrhnje izgubiti posebnost, odnosno ono što ih razdvaja od svih ostalih proizvoda u uobičajenim shopping centrima. Godinama su one stekle svoje stalne kupce s kojima imaju specifičan odnos, njihovi proizvodi su, tvrde, uvijek svježi i još se nitko nije otrovao.

'Kumice naglašavaju kako je njihov način rada tradicija, njihove kantice i mjerice su dio njihova šarma i one ne žele odustati od toga ni pod koju cijenu. Međutim, mi moramo poštovati i provoditi zakon', poručuje Miro Bakrač, voditelj marketinga i odnosa s javnošću Tržnica Zagreb.

'Uništavate trbuh Zagreba'

Na zagrebačkom Dolcu okupilo se jutros između 80 i 90 kumica, većinom iz okolice Križevaca, i sve one pokušale su prosvjedom ukazati na nezadovoljstvo promjenama.  Kumice su prosvjedovale noseći transparente s natpisima 'Uništavate trbuh Zagreba', 'Hoćemo raditi', 'Želimo hraniti i školovati svoju djecu'...

Svaka od njih, naglašava Bakrač, osim troškova proizvodnje, ima i troškove prijevoza do Zagreba dva do tri puta na tjedan što također utječe na njihov kućni budžet. Osim prekida veza prošlosti i sadašnjosti na Dolcu, drugi problem je i financijske naravi. Naime, kumice su štand do sada plaćale 250 kuna po metru kvadratnom, no sa staklenim vitrinama najam će im skočiti za dodatnih stotinu kuna.

>> Bandić iza kumica: Grad Zagreb osigurava vitrine

Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o ženama koje ovim poslom prehranjuju svoje obitelji te su u većini slučajeva i jedine koje zarađuju, problem se udvostručuje.

Zanimljivo je i to da zabrana prodaje sira i vrhnja na zagrebačkim tržnicama  zapravo primjena Zakona o sanitarnoj inspekciji iz 2008. godine,  Zakona o hrani iz 2007. i pratećeg Pravilnika o higijeni hrane koji je također iz 2007. godine. Kumice su znale te zakone i pravilnike i bile su na vrijeme upozorene na promjene, no one su se nadale  kako će se stvari riješiti s vremenom.

Reakciju na situaciju, kao i objašnjenje zakašnjelih zakona od odgovornog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, nažalost, do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Hoće li Dolac biti ljepši s rashladnim vitrinama?

  • Da
  • Ne
  • Ne zanima me

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene