Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader prigovarao na prijevod

Kulterer: Nisam se sa Sanaderom sastao u Klagenfurtu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer ustvrdio je danas, kao i na prvom pojavljivanju pred hrvatskim sudom, da je proviziju za kredit kojim je Hrvatska 1995. trebala kupiti zgrade veleposlanstava isplatio osobi po imenu Eugen Laxa.

Tužiteljstvo, pak, u optužnici tvrdi da je proviziju za kredit od austrijske banke dobio tadašnji zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Sanader koji je zbog toga optužen za ratno profiterstvo jer je Hrvatska 1995. još bila u ratnoj opasnosti.
Kulterer je odbacio i tvrdnje bivšeg direktora Hypo Leasinga u Hrvatskoj Drage Vidakovića koji je svjedočeći rekao da je vidio kako Kulterer na jednom parkiralištu u Klegenfurtu Sanaderu predaje žutu kuvertu.

'To zvuči zanimljivo, ali nikako nije moguće', kazao je Kulterer, pojašnjavajući da se sa Sanaderom nikada nije sastao u Klagenfurtu. Vidakovića, koji je kasnije bio direktor jedne od podružnica koncerna Hypo, nazvao je "ludim gitaristom" kojega je upoznao početkom 90-tih. Kulterer tvrdi da mu je Laxa predstavljan kao posrednik s hrvatske strane još u kolovozu 1994. No, nije se mogao sjetiti je li ga upoznao u Ministarstvu vanjskih poslova ili u Hrvatskoj narodnoj banci, niti tko mu ga je predstavio.

Da je u posao uključen i posrednik Kulterer je, tvrdi, rekao i Sanaderu koji se u dogovaranje kredita uključio naknadno. "Sanader je to primio na znanje", rekao je svjedok dodajući da ne zna je li Sanader prije toga znao za Laxu.  Na primjedbu USKOK-ove tužiteljice kako je neobično da je provizija dogovorena i prije sklopljenog posla te isplaćena u gotovini Kulterer je ustvrdio da je posve prirodno da je posao dogovoren unaprijed.

"To su bile prve godine nakon raspada Jugoslavije i u ovim je krajevima to bila uobičajeno. Svi su željeli gotovinsko plaćanje", kazao je. Prisjetio se i da je novac u četiri navrata osobno predavao Laxi. "Znam da može zvučati neuobičajeno da predsjednik uprave isplaćuje proviziju, ali s obzirom na veličinu i važnost tog posla isplatu smo digli na razinu uprave", kazao je bivši šef Hypo banke.

Upitan je li proviziju preuzela ista osoba s kojom se u kolovozu 1994. sastao i dogovorio postotak Kulterer je kazao da jest, jer mu u suprotnom novac ne bi isplatio. Tijekom višesatnog svjedočenja Kultereru su predočene i četiri isplatnice, za koje je i sam ustvrdio da ih je "potpisala ista ruka", premda se mnogih drugih detalja, kao ni na prvom svjedočenju početkom ožujka, nije mogao sjetiti jer su se dogodile prije više od 15 godina.

No, zapamtio je da je i nakon sklapanja prvog posla s Hrvatskom nastavio surađivati sa Sanaderom, osobito u vrijeme kada je bio premijer. Na tri do četiri sastanka godišnje uglavnom su, kaže, raspravljali o gospodarskoj i političkoj situaciji te Europskoj uniji. Sanader, koji od početka odbacuje sve optužbe, nekoliko je puta prigovarao na prijevod ovlaštenog sudskog tumača pa ga je i sudac Ivan Turudić upozorio da ne "maše rukama" na što je optuženi odgovorio da je "emotivan".

Osim za uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke, USKOK Sanadera u objedinjenom postupku tereti i za primanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a kojemu je zauzvrat navodno omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini. O tom je slučaju danas trebao biti ispitan član Ininog nadzornog odbora Damir Vanđelić, čije je svjedočenje odgođeno za sutra. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci" Slika nije dostupna Ponavljanje suđenja? Sanaderu ukinuta presuda za Hypo i Ina - MOL?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene