Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba ih učiniti prepoznatljivima

Kulen, pršut i ostali tradicijski proizvodi imaju veliki potencijal u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim što su nepcu ugodni, slavonskom kulenu i istarskom pršutu zajedničko je i što imaju veliki potencijal postati izvozni brend. Ali ako se oni, i brojni drugi tradicijski proizvodi, ne učine prepoznatljivima, sve će ostati mrtvo slovo na papiru.

Dobar kulen u obitelji Slađana Novosela proizvodi se generacijama. 'Proizvodnja kulena kod nas na gospodarstvu je već 40 godina, a sve što proizvedemo to i plasiramo kod nas na imanju', kaže Slađan Novosel.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Ilustracija Kontroverzni biznis Led s Arktika izvoze u Dubai: Umjesto u oceanu topi se u skupim koktelima

Slađanov tradicionalan uzgoj upravo je ono što Europska unija danas traži. 'Te svinje se hrane prirodnom hranom i znači kroz to kretanje dobiju strukturu mišića što je jako bitno kod kulena', kaže Slađan.

Svoj kulen htio bi i izvoziti, ali ne može. Iako svinjske kuge u Hrvatskoj nema, zabrana izvoza i dalje je na snazi. No čak i da je nema, o većem izvozu još je rano govoriti.

>> Što donosimo Europi: Pekmez i loza hrvatski brend, pršut i kulen izvorno hrvatski

'Naše svinjogojstvo ne može pratiti ozbiljnije proizvodnju', kaže profesor Antun Petričević s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Oznaka izvornosti kulen bi lakše dovela do europskih stolova, ali i riješila brojne probleme s kojima se suočavaju proizvođači što se već dogodilo istarskim pršutarima.

'Mi smo to napisali, kompletirali i on je dobio krsni list' kaže Milan Buršić iz Vodnjana. A s krsnim listom može i izvan Hrvatske.

Uz puno truda istim putem trebaju krenuti i druge delicije. Šteta bi bilo da ih Europa nikada ne okusi i za njih dobro plati.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene