Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve gore i gore

SLOMIO SE FIZIČKI I PSIHIČKI Osječki kuhar ispričao kako varaju sezonce na Jadranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuhar iz Osijeka koji je kao sezonac radio na moru opisao je kako je dio sezonskih radnika na Jadranu često u skoro pa robovlasničkom, a ne radnom odnosu što potvrđuje i njegovo iskustvo.

'U travnju ove godine pronašao sam oglas za posao na stranicama HZZ-a. Tražio se kuhar u Poreču. Prijavio sam se i nije prošlo ni 10 minuta i već su me kontaktirali i obavijestili da će šef i šefica za nekoliko dana posjetiti Osijek i da bi se trebao naći s njima. Dogovor je brzo “pao”. Idem raditi u Poreč u dječje odmaralište. Plaća kuhara je 5000 kuna. Radno vrijeme je 8 sati (plus tu i tamo koji prekovremeni sat koji ide u preraspodjelu sati), i jedan slobodni dan u tjednu. “Ipak smo mi ozbiljna firma”, rekli su mi, ispričao je 33-godišnji B. L. za Glas Slavonije.

Nakon mog dolaska u Poreč uslijedila je uobičajena fizikalija na koju sam navikao prethodnih sezona na Jadranu i to je normalno uoči svakog otvorenja sezonskog objekta. I radno vrijeme je bilo relativno normalno - opisao je svoje prve radne dane ove sezone naš sugovornik.
No, kada je objekt otvoren, kaže, slijedio je šok jer je sve dogovoreno preko noći palo u vodu.

Radni dan od 17 sati

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre preporuke Koju srednju školu ili fakultet upisati: Objavljena zanimanja koja se najviše traže i ona koja bi trebalo "rezati" Slika nije dostupna Zapošljavanja počela BEZ POSLA STE? SAD JE PRILIKA Traži se pet i pol tisuća sezonskih radnika

'Radio sam po cijeli dan, od 6 sati ujutro do 23 sata i duže te sam imao pet-šest sati za odmor. Kada smo dogovarali posao, 'zaboravili' su mi napomenuti da ću biti njihov (šefov i šefičin) osobni kuhar i konobar svaki dan... do petnaestog dana, kada sam se slomio i fizički i psihički. Na smještaj se ne mogu požaliti, to je prostor u koji sam tada otišao i pokupio svoje stvari u kofere, na što su me šefovi hladno pitali: 'A otkazni rok?' Kakav otkazni rok? Ne samo da nije onako kako je dogovoreno nego još nisam ni prijavljen na vrijeme. Kasnili su nekih tjedan dana s prijavom. Na moj upit što je s tim, odgovor je bio da je to bilo međusobno upoznavanje. Nakon što sam dao otkaz u Poreču, kontaktirala me uprava iz Savudrije, koja me molila da im objasnim što se događa u Poreču i da cijelu svoju priču pošaljem direktoru', ispričao je Osječanin.

Otkrio je i druge gadosti na tom sezonskom poslu.

'Kao kuhar nisam mogao vjerovati da se to događa - pokvarljiva roba kao što su jogurti, jaja, hrenovke... - sve se to držalo u podrumu. Zato sam odmah sve to prijavio sanitarnoj inspekciji, inspekciji rada, Zavodu za zapošljavanje i Poreznoj inspekciji jer smo tamo sladoled i slične proizvode morali prodavati bez fiskalizacije. Nitko me još iz inspektorata poslije nije kontaktirao, tako da vjerujem da je sve ostalo na mojoj prijavi', kaže B. L. dodajući da si više nikada u životu ne želi priuštiti tako nešto jer je svaka sezona na Jadranu, zaključuje, sve gora i gora, piše Glas Slavonije.

 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene