Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva žrtva Domovinskog rata

'Krvavi Uskrs': 22. godišnjica pogibije Josipa Jovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na najveći kršćanski praznik - Uskrs, obilježava se 22. godišnjica pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je kao prva žrtva Domovinskog rata poginuo u sukobu hrvatskih policijskih snaga sa srpskim agresorima na Plitvicama.

Na Uskrs koji je 1991. godine kao i ove godine bio 31. ožujka, pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko sukobili su se u zoru sa srpskim pobunjenicima, pripadnicima milicije tzv. sao krajine koja je na području Nacionalnog parka Plitvice organizirala policijsku postaju, a dan ranije zaposjela upravnu zgradu nacionalnog parka.

>> Ministar hrvatskih branitelja pozirao s izbornikom Srbije: Rat je iza nas!

Tomu je prethodilo nezakonito proglašenje tog parka "javnim poduzećem" tzv. SAO krajine. Hrvatska je policija na Uskrs krenula u akciju deblokade i u svega nekoliko sati borbe protjerala pobunjenike, u sukobu je poginuo 22-godišnji Josip Jović, a ranjeno je devet hrvatskih policajaca. Bila je to prva pobjeda hrvatskih redarstvenih snaga, a taj dan kasnije je nazvan "Krvavi Uskrs".

U spomen na prvoga poginulog branitelja u Domovinskom ratu tradicionalno se organizira ultra maraton, dug 87 kilometara, od Karlovca do Plitvica. Komemoraciji i polaganju vijenaca kod spomen obilježja Josipu Jovići nazočit će, uz mnoge državne dužnosnike, potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Milorad Batinić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene