Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imovina vrijednija od 32 milijarde eura

KRUPAN ZALOGAJ U RUKAMA GORANA MARIĆA Kako će o njemu brinuti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 32 milijarde eura državna je imovina o kojoj će brinuti Goran Marić. I to, čini se, neće biti i jedine ovlasti ministra. Izborio se za resor, koji mnogi već nazivaju megaministarstvom.

Mnogi su prodavali vojno odmaralište u lošinjskoj uvali. No, nitko godinama nije uspio naći vlasnike za Kovčanje. Priliku unovčiti mrtvi kapital ima Goran Marić. No, prije toga - treba ustrojiti njegovo ministarstvo. "Pričekat ćemo još. Pretpostavljam da će ići hitno", rekao je Branko Bačić iz HDZ-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Ni sam Marić još ne zna što sve dobiva uz središnji ured, koji je dosad brinuo za državnu imovinu. Ali zna se da želi odlučivati i o prodaji, primjerice, HEP-a, JANAF-a, Plinacroa, Hrvatskih autocesta.

"Nisam uopće protiv privatizacije, dapače, ali jesam protiv prodaje na telefonskim sjednicama Vlade. Ne može biti na dobrobit nacionalnih interesa ako se nešto dogovara u dvije minute", rekao je Marić.

Marić ne želi ni da se bez njega donose odluke o poduzećima koje je država uklonila s popisa strateških - kao što su Podravka, Croatia osiguranje, Petrokemija. Ali nije sve u njegovoj nadležnosti.

Martina Dalić i Goran Marić sada su dio iste Vlade, ali različitih ovlasti. Do sada su se razlikovali i njihovi stavovi oko gospodarskih i privatizacijskih pitanja.

"Mislim da ćemo funkcionirati dobro", kaže Marić. Do prvih političkih odluka - Marićev prezimenjak morat će utvrditi stvarno stanje ustanova, poslovnih prostora, turističkih zemljišta, šuma - svega čime država raspolaže. Ono što je sada u registru procjenjuje se na više od 32 milijarde eura.

"Danas napravite procjenu, a za šest mjeseci ona ne vrijedi. Nažalost, u zadnjih godinu i nešto dana nismo vidjeli niti jedan manji, a kamoli veći projekt koji se realizirao", rekao je Alan Čičak, bivši zamjenik predstojnika DUUDI-a.

Na brzoj prodaji imovine koja stoji, Vlada Tihomira Oreškovića planirala je izvući pola milijarde eura. Plan se izjalovio. A krupan zalogaj sada je u Marićevim rukama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene