454993
454993
454993
454993
454993

KRUPAN ZALOGAJ U RUKAMA GORANA MARIĆA Kako će o njemu brinuti?

  • , 27.10.2016., 07:23
  • Autor:
  • komentara

Više od 32 milijarde eura državna je imovina o kojoj će brinuti Goran Marić. I to, čini se, neće biti i jedine ovlasti ministra. Izborio se za resor, koji mnogi već nazivaju megaministarstvom.

 
 
 
 
Gospodar državne imovine (Video: Dnevnik Nove TV)
Gospodar državne imovine (Video: Dnevnik Nove TV)

Mnogi su prodavali vojno odmaralište u lošinjskoj uvali. No, nitko godinama nije uspio naći vlasnike za Kovčanje. Priliku unovčiti mrtvi kapital ima Goran Marić. No, prije toga - treba ustrojiti njegovo ministarstvo. "Pričekat ćemo još. Pretpostavljam da će ići hitno", rekao je Branko Bačić iz HDZ-a.

Ni sam Marić još ne zna što sve dobiva uz središnji ured, koji je dosad brinuo za državnu imovinu. Ali zna se da želi odlučivati i o prodaji, primjerice, HEP-a, JANAF-a, Plinacroa, Hrvatskih autocesta.

"Nisam uopće protiv privatizacije, dapače, ali jesam protiv prodaje na telefonskim sjednicama Vlade. Ne može biti na dobrobit nacionalnih interesa ako se nešto dogovara u dvije minute", rekao je Marić.

Marić ne želi ni da se bez njega donose odluke o poduzećima koje je država uklonila s popisa strateških - kao što su Podravka, Croatia osiguranje, Petrokemija. Ali nije sve u njegovoj nadležnosti.

Martina Dalić i Goran Marić sada su dio iste Vlade, ali različitih ovlasti. Do sada su se razlikovali i njihovi stavovi oko gospodarskih i privatizacijskih pitanja.

"Mislim da ćemo funkcionirati dobro", kaže Marić. Do prvih političkih odluka - Marićev prezimenjak morat će utvrditi stvarno stanje ustanova, poslovnih prostora, turističkih zemljišta, šuma - svega čime država raspolaže. Ono što je sada u registru procjenjuje se na više od 32 milijarde eura.

"Danas napravite procjenu, a za šest mjeseci ona ne vrijedi. Nažalost, u zadnjih godinu i nešto dana nismo vidjeli niti jedan manji, a kamoli veći projekt koji se realizirao", rekao je Alan Čičak, bivši zamjenik predstojnika DUUDI-a.

Na brzoj prodaji imovine koja stoji, Vlada Tihomira Oreškovića planirala je izvući pola milijarde eura. Plan se izjalovio. A krupan zalogaj sada je u Marićevim rukama.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se