454993
454993
454993
454993
454993

KRUPAN ZALOGAJ U RUKAMA GORANA MARIĆA Kako će o njemu brinuti?

  • , 27.10.2016., 07:23
  • Autor:
  • komentara

Više od 32 milijarde eura državna je imovina o kojoj će brinuti Goran Marić. I to, čini se, neće biti i jedine ovlasti ministra. Izborio se za resor, koji mnogi već nazivaju megaministarstvom.

 
 
 
 
 
Gospodar državne imovine (Video: Dnevnik Nove TV)
Gospodar državne imovine (Video: Dnevnik Nove TV)

Mnogi su prodavali vojno odmaralište u lošinjskoj uvali. No, nitko godinama nije uspio naći vlasnike za Kovčanje. Priliku unovčiti mrtvi kapital ima Goran Marić. No, prije toga - treba ustrojiti njegovo ministarstvo. "Pričekat ćemo još. Pretpostavljam da će ići hitno", rekao je Branko Bačić iz HDZ-a.

Ni sam Marić još ne zna što sve dobiva uz središnji ured, koji je dosad brinuo za državnu imovinu. Ali zna se da želi odlučivati i o prodaji, primjerice, HEP-a, JANAF-a, Plinacroa, Hrvatskih autocesta.

"Nisam uopće protiv privatizacije, dapače, ali jesam protiv prodaje na telefonskim sjednicama Vlade. Ne može biti na dobrobit nacionalnih interesa ako se nešto dogovara u dvije minute", rekao je Marić.

Marić ne želi ni da se bez njega donose odluke o poduzećima koje je država uklonila s popisa strateških - kao što su Podravka, Croatia osiguranje, Petrokemija. Ali nije sve u njegovoj nadležnosti.

Martina Dalić i Goran Marić sada su dio iste Vlade, ali različitih ovlasti. Do sada su se razlikovali i njihovi stavovi oko gospodarskih i privatizacijskih pitanja.

"Mislim da ćemo funkcionirati dobro", kaže Marić. Do prvih političkih odluka - Marićev prezimenjak morat će utvrditi stvarno stanje ustanova, poslovnih prostora, turističkih zemljišta, šuma - svega čime država raspolaže. Ono što je sada u registru procjenjuje se na više od 32 milijarde eura.

"Danas napravite procjenu, a za šest mjeseci ona ne vrijedi. Nažalost, u zadnjih godinu i nešto dana nismo vidjeli niti jedan manji, a kamoli veći projekt koji se realizirao", rekao je Alan Čičak, bivši zamjenik predstojnika DUUDI-a.

Na brzoj prodaji imovine koja stoji, Vlada Tihomira Oreškovića planirala je izvući pola milijarde eura. Plan se izjalovio. A krupan zalogaj sada je u Marićevim rukama.

 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se