Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi pogled

Krunoslav Olujić o Milanovićevoj kandidaturi: Ustavni sud je pogriješio u jednoj stvari

Krunoslav Olujić
Krunoslav Olujić Foto: Damjan Tadic/Cropix
Krunoslav Olujić komentirao je objavu predsjednika Zorana Milanovića te aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj.

Bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić komentirao predizbornu kampanju i situaciju koja je nastala nakon objave predsjednika Republike Zorana Milanovića da namjerava u utrku za premijersku poziciju.

"Apsurdno je očekivati da bi u petak u zadnji čas predsjednik Republike mogao prijaviti svoje natjecanje za Sabor i naći se na čelnom mjestu druge izborne jedinice da ugrozi poziciju Gordana Jandrokovića. Samim time bi lista HDZ-a koju bi predvodio Jandroković, bila nevažeća i eventualno bi tako navodno Milanović kandidaturom u zadnji trenutak učinio upitnim pet ili šest izbornih mjesta koliko je HDZ na prošlim izborima ostvario. Mislim da je to apsurdna teza", rekao je Olujić gostujući na N1 i dodao kako je vijest zvučala nevjerojatno.

Ako bi Milanović u zadnji čas i povukao takav potez, da HDZ-u propadne lista, Olujić ističe da bi prvo reagirao DIP koji vjerojatno ne bi prihvatio HDZ-ovu listu, a onda i Ustavni sud. Naglašava da su rokovi u izbornoj utrci neprekoračivi i njih se treba držati.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti"

Komentirajući način na koji se Ustavni sud postavio prema potezu predsjednika Republike, Olujić je rekao: "Mislim da Ustavni sud u formalnom smislu, što se tiče donošenja upozorenja, nije pogriješio. Ustavni zakon o Ustavnom sudu sadrži i odredbe o nadzoru nad zakonitošću izbora što ovlašćuje Ustavni sud na donošenje upozorenja kojim on sudionike u izbornom procesu upozorava na nepravilnosti."

Na komentare Sanje Barić da bi "trebalo pokrenuti postupak za utvrđivanje (ne)sposobnosti Milanovića za obnašanje dužnosti", što je ponovio i Vladimir Šeks, Olujić ističe da je sud to prešutio.

"Ako bi Vlada pokrenula takav postupak, kao tehnička vlada pred ovakvim Ustavnim sudom čiji mandat istječe, bio bi to kraj hrvatske pravne države i ovakvog Ustavnog suda", rekao je.

Komentirajući samo upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti kandidat na izborima, Olujić je napomenuo: "Osobno mislim da je Ustavni sud pogriješio jer nije dobro čitao Ustavnu odredbu prema kojoj PRH ne može obavljati nijednu javnu, tj. drugu javnu ili profesionalnu dužnost. Težište je na obavljati, a on je obavlja kad bude izabran. Tad mora podnijeti ostavku na dužnost PRH-a jer je tad to nespojivo. Milanović je odlučio poštovati odluku Ustavnog suda."

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković "Predmet Ustavnog suda" Plenković se obrušio na Milanovića: "Angažman kršitelja Ustava naštetio je oporbi, neka da ostavku"

Govoreći o tom potezu koji dosad nije zabilježen istaknuo je da je Zoran Milanović dobar pravnik: "Zna svoje ustavne ovlasti. Predsjednik Republike ima neposredni izborni legitimitet, djeluje nestranački, tj. nadstranački, a s obzirom na ovlasti koje ima i svoju poziciju, ima pozicju nacionalnog arbitra. Predsjednik Republike zna promišljati."

Ipak, Olujić vjeruje da se Ustavni sud ne bi usudio poništiti izbore. 

"Ustavni sud prije nego bi donio takvu odluku koja bi na dosad neviđeni način ugrozila ne samo rezultate izbora nego i parlamentarnu pobjedu jedne stranke, ipak se ne bi usudio reagirati bez dobrog pravnog utemeljenja, a ja ga u ovom trenutku ne vidim. Da predsjednik Republike sve do proglašenja rezultata parlamentarnih izbora i do trenutka konstituiranja novog Sabora, koju saziva predsjednik u roku od 20 dana od održavanja izbora, mislim da bi tad eventualno predsjednik Republike mogao napustiti dužnost i od novog predsjednika Hrvatskog sabora eventualno ovisno o rezultatima dobiti, ako to bude volja nove parlamentarne većine, i privatiti poziciju premijerskog kandidata i vršiti dužnost premijera"

Na pitanje je li Zoran Milanović ovim potezima destabilizirao Hrvatsku, Olujić odlučno odgovara: "Ne, ni jednog trenutka. Mislim da ovo sve naprotiv jača institucije i vraća povjerenje hrvatskog čovjeka u budućnost za razliku od sustavnog uništavanja svih institucija koje Plenković provodi."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene