Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve procjene

Krstulović Opara: "Štete od požara iznose oko 220 milijuna kuna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj nedavnom požaru na splitskom području izvijestio je kako prve procjene govore da štete izazvane požarom iznose oko 220 milijuna kuna.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj nedavnom požaru na splitskom području izvijestio je kako prve procjene govore da štete izazvane požarom iznose oko 220 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Požari u Grčkoj Prilika za promjenu Biser Mediterana u opasnosti: ''Zbog klimatskih promjena imamo ratno stanje u vrijeme mira'' Slika nije dostupna Zasuli ih kritikama Dok je Dalmacija gorjela, HDZ se na Twitteru hvalio pobjedom na izborima: "To si nisu smjeli dopustiti"

"Prema prvim procjenama, na šumskom prostoru izazvana je šteta oko 200 milijuna kuna te oko 20-ak milijuna kuna pretežito na poljoprivrednim dobrima", rekao je Krstulović Opara.

Izvijestio je kako je do sada prijavljeno 829 šteta, od čega se 80 posto odnosi na šume i poljoprivredna dobra u privatnom vlasništvu, a 20 posto na nekretnine i pokretnine, odnosno kuće i automobile.

Splitski gradonačelnik naglasio je kako je prioritet gasitelja bila zaštita ljudi i kuća.

"Požar se brzo širio zbog zapuštenih parcela te ćemo ubuduće morati ukazivati na potrebu promjene odnosa prema okolišu. Ovakve se elementarne nepogode ne mogu predvidjeti, ali se moramo bolje pripremiti za njih kako se ne bi događala stihija", rekao je Krstulović Opara. Dodao je kako je opožareno oko 4.500 hektara površine.

Najavio je kako će se u gradskom proračunu za 2017. "preformulirati prioriteti" radi izdvajanja više novca za potrebe vatrogasaca.

Splitski dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Nino Vela istaknuo je kako je u požaru izgorjelo 20-ak automobila i 15-ak kuća, a neposrednoj opasnosti od vatrene stihije bilo je izvrgnuto više od tisuću kuća.

Požar na splitskom području buknuo je 17. srpnja ove godine oko 40 minuta iza ponoći, a njegovo je gašenje proglašeno 25. srpnja, 24 sata nakon posljednjeg vidljivog dima, navedeno je u pisanoj informaciji za tematsku sjednicu splitskog Gradskog vijeća. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene