Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike oborine

Krstičević zahvalio pripadnicima HV-a na pomoći stanovništvu u požarima i poplavama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nove količine oborina na zadarskom području, sve su službe tijekom dana bile u pripravnosti. Novih šteta, srećom, nije bilo, ali još se uvijek saniraju one prošlotjedne. U bazi Zemunik ministar Damir Krstičević posjetio je snage koje su angažirane na poplavama i požarima, a borbu protiv nepogoda ocijenio je najtežom dosad.

Stanovnici zadarskog područja moći će službeno prijaviti štetu najvjerojatnije od petka, kada se očekuje proglašenje elementarne nepogode zbog poplava.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

To je bilo predviđeno još u ponedjeljak, ali je u utorak upaljen crveni meteoalarm i zbog bojazni od novih poplava sve je pomaknuto za kraj tjedna.

Na zadarskom području još je oštećeno 20 manjih mostova. Načelnici pogođenih općina i gradova očekuju da će sanacija potrajati sve do početka turističke sezone iduće godine. Zadarsko područje jedno je od nepogodama najpogođenijih ove godine. Samo od poplava procjena je šteta od milijardu kuna, a tu su još i stotine tisuća od požara. Kad se sve zbroji, gotovo dvostruko više od godišnjeg proračuna Zadarske županije.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH posjetilo je u utorak vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je pripadnicima OS RH na svemu što su učinili u obrani od požara, poplava i suša, poručivši da - 'kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod '91. godine, tako ste i vi danas - kroz pomoć civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja'.

Uz ministra Krstičevića u posjetu pripadnicima zemaljskih i kopnenih snaga OS RH u Zemuniku bili su i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, te predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUSZ), vatrogastva i lokalne uprave i samouprave, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Cilj je posjeta i razgovora dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša, koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Hrvatske, ističu iz MORH-a.

U vojarni su održane i prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao "neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili".

"Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini. Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod '91. godine, tako ste i vi danas - kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja", poručio je ministar obrane Krstičević.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom.

"Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji", rekao je general.

Najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava, bez HV-a štete bi bile puno veće

I zadarski župan Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane.

"Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo", poručio je Zrilić vojnicima.

Izaslanstvo je posjetilo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a „Krila Oluje“.

Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici, navode iz MORH-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene