Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Bez komentara na suđenje za MiG-ove

Krstičević usredotočen na nabavu novih borbenih zrakoplova: "To je potrebno ako želimo biti država"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Damir Krstičević rekao je u ponedjeljak u Splitu odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s nejasnoćama glede remonta MIG-ova kako je usredotočen na nabavu višenamjenskoga borbenog zrakoplova te neka u vezi s MIG-ovima "institucije rade svoj posao."

"Fokusiran sam na nove sposobnosti koje su nam potrebne za jačanje Hrvatske vojske, to jest na novi višenamjenski borbeni avion, a što se tiče MIG-ova institucije neka rade svoj posao", rekao je Krstičević u Splitu, gdje je bio na proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM) i 26. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice.

Pročitajte i ovo MORH traži vojne pilote (Screenshot: MORH) "Ostvarite svoje snove" "Letite s najboljima": MORH traži vojne pilote, objavili i promotivni video Slika nije dostupna Nabava novih zrakoplova Krstičević: "Potrebno nam je borbeno ratno zrakoplovstvo", Marić: "Ne trebamo žuriti"

Krstičević je naglasio da je Hrvatskoj potrebno ratno zrakoplovstvo "ako želi biti država" te da je u tijeku zahtjev za ponudama u vezi s nabavom vojnih zrakoplova.

Ponovio je kako je pokrenuo inicijativu da se školski brod "Jadran" iz Crne Gore vrati u Hrvatsku dodajući da je taj brod 1991. bio u Crnoj Gori na remontu.

"Prošlog tjedna poslao sam drugo pismo ministru obrane Crne Gore i nadam se kako ćemo u duhu prijateljskih, dobrosusjedskih i partnerskih odnosa taj brod vratiti jer pripada Hrvatskoj ratnoj mornarici i u kontinuitetu je bio u vlasništvu Republike Hrvatske", rekao je Krstičević. Dodao je kako je planirano da se na tom brodu obavlja izobrazba budućih pomorskih časnika.

Krstičević je potvrdio kako je u porastu zanimanje za dragovoljno služenje vojnog roka. "Imamo ogroman interes hrvatskih mladih ljudi da žele služiti dragovoljno vojni rok, a jako je puno žena koje žele također služiti dragovoljno vojno osposobljavanje", rekao je ministar te dodao da je kao ministar obrane sretan zbog takvih pozitivnih trendova.

Krstičević sa zapovjednikom SACT-a generalom Mercierom

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju, generalom zbora Denisom Mercierom, a u razgovoru je naglašena izvrsna suradnja Ministarstva obrane RH (MORH) i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza, priopćeno je iz MORH-a.

General Mercier je u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice (HRM) OS RH.

Zahvalivši mu na dolasku u Hrvatsku i Split, ministar Krstičević ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Ministar Krstičević je također naveo i ogroman angažman Oružanih snaga RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom Oružanih snaga RH u UN-i, NATO-u i EU operacijama i misijama.

General Mercier je obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku. Istaknuo je također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu, navodi se u priopćenju MORH-a.

Najavio je i reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti, dodaje se.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier je tijekom dana u Splitu razgovarao i s predsjednicom Republike i vrhovnom zapovjednicom OS RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom, navode iz MORH-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene