Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ministar obrane

Krstičević u BiH: "Ne smije biti diskriminacije, da se jednima sudi na jedan, a drugima na drugi način"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u Međugorju da nije imao nikakvih problema s ulaskom u BiH. Ministrica obrane BiH Marina Pendeš kazala je za optužnice protiv hrvatskih branitelja kako je u toj zemlji bilo selektivnog pristupa.

Dio srbijanskih medija objavio je da bi ovaj bivši zapovjednik IV. Gardijske brigade HV-a mogao biti uhićen zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na području zapadne Bosne tijekom 1995. godine.

Na novinarski upit je li bilo problema u prelasku granice, ministar Krstičević kratko je rekao: "Kao što sam i očekivao. Najnormalnije!"

Pročitajte i ovo Predsjednik Republike Zoran Milanović - 10 Nazvao ga populistom Šef diplomacije BiH žestoko opleo po Milanoviću: "To o njemu više govori nego o bilo kome drugom" Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo"

Ministra Krstičevića u Međugorju je dočekala njegova bosanskohercegovačka kolegica Marina Pendeš s izaslanstvom, a u kratkom uvodnom razgovoru koji je bio otvoren za medije, Krstičević je ponovio kako je donošenje proračuna bio jedini razlog zašto prošlog tjedna nije došao u Sarajevo. 

Primijeniti međunarodne standarde u podizanju optužnica

"Svaki zločin mora biti kažnjen. Ali pravosudna tijela moraju biti neovisna, moraju biti oslobođena svih političkih pritisaka. Tu ne smije biti nikakve diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, a drugima na drukčiji način", rekao je ministar Krstičević upitan o podizanju optužnica u BiH. Istaknuo je pritom da se moraju primijeniti svi međunarodni standardi u procesuiranju ratnih zločina. 

Ministrica Pendeš kazala je za optužnice protiv hrvatskih branitelja kako je u toj zemlji bilo selektivnog pristupa. "Kao ministrica obrane, ali kao i pripadnica Hrvatskog vijeća obrane ja osobno, kao i moja stranka, svaki zločin osuđujem i on mora biti procesuiran. Ali ako napravimo analizu, onda ćete vidjeti da se ponekad selektivno pristupa", istaknula je Pendeš.

Upitan o tome je li ga bilo strah ući u BiH s obzirom da su srbijanski mediji navodili da bi mogao biti uhićen zbog navodnih zločina koje su počinile postrojbe IV. gardijske brigade kojom je zapovijedao na području zapadne Bosne 1995., Krstičević je kazao da nije bilo nikakvih problema pri prijelazu granice. "Što se tiče straha i prelaska granice, kao što sam i očekivao, to je sve bilo normalno", rekao je. Dodao je kako je kao ministar zemlje članice NATO-a i EU opredijeljen za mir i stabilnost u regiji te potporu Bosni i Hercegovini.

"Ja sam ministar obrane Hrvatske, ja sam ministar zemlje članice NATO-a. Ministar sam zemlje članice Europske unije. Tu sam da gledamo budućnost, da gledam kako kvalitetno unaprijediti našu obrambenu suradnju. To je moja odgovornost i zato sam tu", istaknuo je ministar.

"Zasigurno ću doći u Sarajevo"

Upitan zašto nije došao u Sarajevo umjesto u Međugorje, Krstičević je odgovorio kako će zasigurno doći u glavni grad BiH. "Sljedećeg tjedna sam ja domaćin na sastanku u Hrvatskoj, a zašto ne ubuduće i susret u Sarajevu", rekao je.Ministrica Pendeš istaknula da je kolegu Krstičevića pozvala u Međugorje. "Međugorje je u BiH. Nije Sarajevo samo BiH", rekla je ministrica obrane BiH.

Tijekom jednosatnog sastanka u Međugorju ministri obrane Hrvatske i BiH razgovarali su izobrazbi mladih časnika iz BiH na Hrvatskom vojnom učilištu, zajedničkom sudjelovanju u vojnoj misiji u Afganistanu te sigurnosnim izazovima poput prijetnji terorizmom.

"Mi imamo danas jako puno sigurnosnih izazova, asimetričnih prijetnji. Imamo jako puno i terorizma, ekstremizma i radikalizma. Mi moramo imati sustave sigurnosti i u Hrvatskoj i u BiH da mogu odgovoriti svim tim ugrozama i rizicima s kojima je suočeno društvo u dvije zemlje. Zato je vrlo bitno zajedničko djelovanje“, rekao je Krstičević, dok je Pendeš istaknula da je zajednički cilj mir i stabilnost kao preduvjet za daljnji gospodarski razvoj kako mladi ne bi odlazili iz BiH i Hrvatske.

Na sastanku s ministrom Krstičevićem u Međugorju nakratko je bio i hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović. Nakon pozdrava i kraćeg razgovora s Krstičevićem, Čović je napustio sastanak te nije odgovarao na pitanja novinara.

Hrvatski ministar obrane posjetio je i marijansko svetište u Međugorju te se susreo s tamošnjim župnikom fra Marinkom Šakotom

Podsjetimo, ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je u petak da je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske od 1996. do 2000. podnijelo kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, no nije precizirao je li među njima i Krstičević.

Beogradske "Večernje novosti" ranije su objavile da su u toj skupini visokih hrvatskih časnika Ante Gotovina i Krstičević, bivši zapovjednik 4. brigade Hrvatske vojske koja je vodila oslobodilačke operacije u zapadnoj Bosni. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene