Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršite li autorska prava?

Fotokopirali ste knjigu? Prekršili ste autorska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotografija, film ili knjiga - riječ je o autorskim djelima koja se često neovlašteno koriste.

Iz trgovine sigurno nećete išetati da ne platite ono što ste uzeli, zar ne? Jer, to je krađa. A kada upravo to čini, ali putem interneta - većina toga uopće nije svjesna. Svaka fotografija, film ili knjiga - sve su to autorska djela koja se često neovlašteno koriste. Povodom dana autorskih prava koji se obilježava u srijedu istražili smo na koje se sve način ona krše.

Pročitajte i ovo Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura Slika nije dostupna PO 8000 KUNA Virus prazni džepove: Policija izrekla 13 novčanih kazni zbog kršenja samoizolacije

Vlada želi rezati davanja za autorska prava, skladatelji protiv

'Bez odobrenja, bez ugovora na bilo koji način. Autor ima isključivo pravo korištenja svog djela. Najčešće kršenje je stvaranje nekih određenih piratskih djela', objasnila je mr.sc. Tajana Tomić, voditeljica službe za autorsko pravo.

Pogođeni su i fotografi ako se od njihovih radova bez znanja naprave razglednice.  Ali i književnici čije se knjige sve češće stavljaju na internet.'U principu što me zanima to kupim. Ovako, neke stvari koje su ionako besplatne pa zašto ne!', kaže Ivan.'Mislim da to svi rade. Nitko više ne kupuje', smatra Nikol.

No razloga za strah nemaju. Progledat će se kroz prste onima koji kopiraju autorska djela za privatne potrebe. Svi ostali bit će strogo kažnjeni.

Vlada ukida 25 parafiskalnih nameta!

'Zapriječene su kazne visoke. Od pet do 50 tisuća kuna za pravnu osobu. Od 2 tisuće do 10 tisuća za odgovornu osobu u pravnoj osobi', objasnila je Tomić.

ZAMP je pokrenuo i kampanju za zaštitu autorskih prava. 'Poanta kampanje je upravo to da ljude podsjeti da bi oni za to što rade, što čine život boljim svima nama i drugima, trebali biti obeštećeni', rekao je Milan Majerović iz ZAMP-a.

Mnogi ponekad i ne razmišljaju o tome krše li svojim ponašanem nečija autorska prava. A to čine svakodnevno.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene