Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju razminiranje

Prvi dan nastave: Do škole kroz minsko polje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što je zapravo dramatičan početak školske godine znaju stanovnici Mratova u Dalmatinskoj zagori.

Dok se cijela država brine o nabavi udžbenika, roditelji tamošnje djece strepe hoće li im mališani do škole i natrag stići živi. Put u učionice, naime, vodi kroz minsko polje.

Pročitajte i ovo Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle Slika nije dostupna Okolica Zadra Tijekom razminiravanja smrtno stradao pirotehničar

Prema školi djeca hodaju sa strepnjom od mina. Dva kilometra puta do škole moraju paziti na svaki korak. Miniran je glavni put koji vodi prema školi. Prokrčeni su improvizirani puteljci, a jezive table ostale svud naokolo. Briga mratovskih roditelja puno je veća od one kako uče i vladaju se njihova djeca.

'Svaki dan smo im govorili da ne smiju i pokazivali i govorili da je to opasno', rekla nam je Neda Radas, jedna od zabrinutih roditelja. Brine se i baka Ana, jer njezin unuk Mario krenuo je u prvi razred. Nešto stariji dječaci iz sedmog i osmog razreda, već su proučili čitavo područje. Znaju kuda treba ići ali i dalje se boje.

'Nikad ne znate gdje je koja mina', rekao nam je Antonio, jedan od učenika, koji svakodnevno tim putem ide u školu. Područje od posebne državne skrbi razminiranje čeka više od desetljeća. 'Možete zamisliti kakvo je djetinjstvo djeci okruženoj minskim poljima', naglasio je Paul Cota, načelnik općine Promina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene