Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratilo se ih se samo tisuću

Križnim putem obilježavaju progon Hrvata iz Bosanske Posavine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Križnim putem u Bosanskoj Posavini počelo je trodnevno obilježavanje progona Hrvata iz tog kraja. Unatoč vrlo malom broju povratnika, ovi ljudi ne gube nadu te vjeruju da će se ubrzo vratiti u svoj rodni kraj.

Stotine vjernika na križnom putu molile su za sve izbjegle Hrvate iz Bosanske Posavine. Prošlo je točno 20 godina od kada su bili prisiljeni napustiti svoje domove.

Pročitajte i ovo Kada raskititi bor? - 1 Različita praksa Vječna dilema: Kada treba raskititi bor i kakve to veze ima s vjerom? Slika nije dostupna Neobjašnjen fenomen Kip Djevice Marije opet zaplakao, suze joj mirišu na ruže?!

Prije rata, živjelo je gotovo 50 tisuća Hrvata, a vratilo ih se tek nešto više od tisuću.

'Šta je učinjeno da se vrate? Povratak treba osmilsiti. Povratak nije samo naći nekog donatora, po mogućnosti, nekog iz svijeta, pa da nas ne košta ovdje u blizini i da nam da nekoliko tisuća maraka kako bismo krov na kući popravili. To nije povratak!', tvrdi Marko Hrskanović,  župnik Brusnice Derventskog dekanata.

>> 'Tijekom rata poginulo 99.000 građana BiH'

'Danas nakon 20 godina ostaje nam ne gubit nadu, imat svoju vjeru i ne vjerovat samo institucijama, nego i sebi i svom srcu. Ako ima ljubavi u srcu, mislim da uvijek ima mogućnosti za povratak', poručio je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice Republike Srpske.

No, mogućnosti za povratak je vrlo malo. Stoga nije ni čudo što mladih gotovo nema. Povratnici ipak poručuju da nadu ne treba gubiti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene