Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRIZA U AGROKORU

Premijer poručuje: Mjenice ne smiju ići na teret dobavljača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, kazao je: "Sigurno da sam danas optimističniji nego u petak, imamo čovjeka, imamo dobru volju i Vlade i dobavljača, a vjerujem da će i banke biti vrlo pozitivne".

U posljednjih mjesec dana vrijednost dionica Belja, Leda i Jamnice prepolovila se. Primjerice, vrijednost dionice Leda manja je za čak 57 posto. No, bit će novih kredita, a i dobavljači će puniti police Konzuma. Nakon današnjeg sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem Dragutin Drk, direktor Vindije, poručio je: "Bit će dobro, ja mislim!" Dobavljači su također optimistični i poručuju kako se uz plan Vlade vraća i povjerenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konačna objava svih dugova Ključan tjedan za Agrokor: Najvažniji dio posla tek slijedi Slika nije dostupna Tko će financirati Agrokor? Traje sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora: Imaju li plan B?

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe, kazao je kako se pozicija dobavljača stavlja ispred pozicije financijskih institucija i banaka. "Stupanjem na snagu novog zakona sigurnost opskrbe Konzuma je time povećana", veli Marin Pucar iz Podravke.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, kazao je: "Sigurno da sam danas optimističniji nego u petak, imamo čovjeka, imamo dobru volju i Vlade i dobavljača, a vjerujem da će i banke biti vrlo pozitivne".

Dogovorili su - robu će isporučivati i tako puniti police Konzumovih trgovina. Pozivaju i svoje zaposlenike da kupuju u Konzumu, "kako bismo što više omogućili sustavu da generira novi novac i da počne servisirati svoje dospjele obveze", kako je rekla Marica Vidaković (Kraš).

Prvi novac će ići dobavljačima koji su blokirani. "Sigurno je da će velik broj poljoprivrednih proizvođača koji svakodnevno, unatoč ovoj krizi, proizvode i dostavljaju hranu, sigurno je dakle da će se ta hrana sutra kroz dobavljače pronaći na hrvatskim policama", rekao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

"Danas ćemo napraviti jedan spisak koji su to prioriteti popodne i mislim da već od sutra mogu ići s prvim isplatama", kazao je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik u Agrokoru. Zato je bio nužan dogovor s kreditorima Agrokora. Šest najvećih stiglo je u Banske dvore i daju 150 milijuna eura novog kredita.

Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke, kazao je: "Ukoliko osiguramo likvidnost, a hoćemo, i ukoliko povjerenik i cijeli tim koji bude angažiran tamo priredi jedan dobar program restrukturiranja, mislim da će cijela priča oko Agrokora ići u pozitivnom smjeru".

No, ostaje problem mjenica - premijer poručuje: moraju ići na teret Agrokora, a ne preko leđa dobavljača. "Iskoristit ćemo sve mehanizme da se nađe rješenje u kojem je onaj koji je bio krajnji korisnik tih sredstava na kraju ta sredstva i vratio", ustvrdio je Plenković.

Detalje o takvom poslovanju, kaže, još nemaju - to će morati doznati povjerenik. Radnici očekuju i sastanak s njim, ali i isplatu plaća do petka. Pozitivna vijest im je micanje blokada s tvrtki. Ekonomski analitičar Luka Brkić objašnjava - svi koji su se našli u ovom problemu morat će podnijeti neke troškove, a može se odraziti i na cijelo gospodarstvo. "Velika opasnost da se to dogodi postoji, i vjerojatno će se neke stvari odraziti na BDP, ali ne nužno na neki katastrofičan način". Iako su računi Agrokorovih tvrtki odblokirani, nekima je i danas na Zagrebačkoj burzi padala vrijednost. Cijene su padale Belju, Jamnici, Ledu i Zvijezdi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene