Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasplet čekaju i sami radnici

Agrokor zaustavio poslovanje malenim općinama u Baranji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza u Agrokoru prelijeva se i na svakodnevni život građana koji nisu izravno povezani s koncernom, a to je najočitije u Baranji

Preko svoje tvrtke Belje, Agrokor ondje ima najviše poljoprivrednih površina pod koncesijom ili u dugogodišnjem zakupu, a malenim općinama, kojima duguje više-milijunske iznose, doslovce je zaustavio poslovanje. Radovi na izgradnji nogostupa u Milanovoj ulici kroz Jagodnjak, još nisu počeli. Općina je računala na pola milijuna kuna, no Belje nije platilo zakup zemljišta.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Mesnica - 1 pripreme za uskrs Bez ove namirnice mnogima je blagdanski stol nezamisliv, u nekim dijelovima Hrvatske već je nastala nestašica

„Naš izvorni proračun je skroman, oko dva i pol milijuna kuna tako da, evo sad praktično je dovedeno u pitanje kopletna realizacija našeg proračuna“, poručuje načelnik općine Jagodnjak Anđelko Balaban.

Općina sve teže podmiruje i tekuće obaveze.

„Nismo još uspjeli realizirati stipendije za studente“, kaže Balaban.

Dugovi Belja još veći u Općini Petlovac, gdje čine 40 posto proračuna.

„Ukupan dug je oko milijun i 770 tisuća kuna, od toga je 65 posto prihod općine, oko milijun i 200 tisuća kuna“, kaže Milan Knežević, načelnik općine Petlovac.

Belje je najveći koncesionar državnog zemljišta u sastavu Agrokora. Prema podacima Agencije za poljoprivredno zemljište, obrađuje 13 tisuća hektara, a dug je na kraju prošle godine dosegnuo 4,3 milijuna kuna. U Baranjskom Petrovom selu, zbog nenaplaćenih potraživanja stoji obnova ceste.

„Imamo u planu raditi nerazvrstane ceste u općini i sad trenutno ne, ali za mjesec dva ćemo doći u probleme“, dodaje Knežević.

400 tisuća kuna potražuje i Osječko-baranjska županija, a novac je namijenjen za ulaganje u poljoprivredu.

„Obaveza isplate samih obaveza županije prema našim proizvođačima koje u najvećoj mjeri potičemo je nekako krajem godine, a ja vjerujem da ćemo do tad imati i po prilično složenu situaciju“, ističe osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak.

Rasplet čekaju i sami radnici. S 1700 zaposlenih, Belje je i najveći poslodavac u Baranji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene