Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza s izbjeglicama

Hrvatska spremna pomoći: 'Pripremamo se za sve scenarije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U onom momentu kada će zatražiti specifičnu vrstu pomoći, mi ćemo reagirati, ali ne samoinicijativno.'

Pula i Istra nisu odgovarajuće destinacije za izbjeglice, piše to u priopćenju IDS-a koji smatra da napušteni vojni objekti na tom području koji su u ruševnom stanju nisu prikladni za smještaj imigranata. Istodobno, izbjegličku krizu u susjednim zemljama prati i Hrvatski Crveni križ i Caritas. U kontaktu su s makedonskim kolegama. Hrvatska im je spremna poslati financijsku i pomoć u hrani i drugim potrepštinama, no očekuju da to Makedonija i zatraži.

Pročitajte i ovo Dobra predviđanja za turističku sezonu buking u Skandinaviji Baby Lasagna napravio je još jednu sjajnu stvar: "Požurite potražiti smještaj!" Slika nije dostupna Iscrpljeni i očajni 'POMOZITE NAM!' Nakon hladne i vlažne noći na otvorenom vapaji na žičanoj 'granici'

Na željezničkoj pruzi izbjeglice su pronašle tek privremeno utočište. Pomažu im aktivisti koji dijele najnužnije potrepštine, a da im je svaka pomoć itekako dobrodošla zna i Hrvatska.

'Ozbiljno razmišljaju o pokretanju međunarodnog apela za pomoć i očekuje se da će biti pokrenut sredinom idućeg tjedna i onda ćemo lakše moći reagirati', kaže Marin Metličić iz Hrvatskog crvenog križa.

Donosimo potresne snimke situacije na terenu i upozoravamo da su uznemirujuće

'U onom momentu kada će zatražiti specifičnu vrstu pomoći, mi ćemo reagirati, ali ne samoinicijativno', rekla nam je zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko.

Hrvati su i dosad bili solidarni u brojnim humanitarnim katastrofama, pa u nadležnim institucijama uvjeravaju da smo spremni pružiti i više od financijske pomoći, a to je pomoć u hrani, vodi, savjetodavna pomoć te psihosocijalna podrška.

KRITIČNO NA GRČKO-MAKEDONSKOJ GRANICI Policija suzavcem na tisuće nesretnika u potrazi za boljim životom

Riječ je o ljudima, koji su u tranzitnoj zoni. U Makedoniju neprestano pristižu novi migranti, pa u Hrvatskom Crvenom Križu smatraju da će novčane donacije biti najpotrebnije. Hrvatski bi se građani, barem kad se njih pita, već odazvali. Postane li pak Hrvatska alternativna ruta, nadležni uvjeravaju da će se znati suočiti s ogromnim problemom. No, ipak priznaju da nitko nije u potpunosti spreman za tako velik pritisak.

'Ono što radimo jest da se što bolje pripremamo za sve moguće scenarije', zaključuje Metličić iz Crvenog križa. Prizore poput ovih, gdje su izbjeglice prepuštene sami sebi, nitko ne priželjkuje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene