Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni i doktori i pacijenti

Kritike reforme zdravstva stižu sa svih strana: Potrebno ga je iz "korijena kompletno presložiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je premijer Plenković u jučerašnjem Dnevniku Nove TV pozitivno govorio o reformskim mjerama ministra Kujundžića, sve su glasnija nagađanja kako se HZZO vraća u proračun. Kritike za stanje u zdravstvu stižu sa svih strana. a nejasno je zbog čega se ne provode mjere koje je još prije godinu dana pozitivno ocijenila Europska komisija.

Golemi dugovi u zdravstvu, preduge liste čekanja, nedostatak novca za potrošne materijale i lijekove samo su dio problema s kojima se bori hrvatsko zdravstvo. Svi resorni ministri do sada su donosili reformske mjere kako bi se stanje popravilo.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo'' Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok

Pozitivne ocjene Europske komisije dobio je reformski paket mjera bivšeg ministra zdravstva Darija Nakića, koji kaže kako je konkretno imao plan kada i gdje se sve može uštedjeti.

"Kroz smanjenje broja kreveta, kroz ograničenje djelatnosti, da nema svaka bolnica sve odjele, kroz smanjenje lijekova, kroz uvođenje mjera plaćanja u hitnim službama za one pacijente koji nisu hitni", rekao je Dario Nakić, bivši HDZ-ov ministar zdravstva te zaključio: "I to bi sve skupa, uz uštede u cijenama lijekovima, dovelo do smanjenja godišnjeg troška od oko 500 milijuna kuna."

Da se taj paket reformi počeo provoditi, tvrdi Nakić, danas se u zdravstvu ne bi stvarali novi dugovi. No, sadašnji ministar ima svoju viziju kako smanjiti dugove u zdravstvu. Prva konkretna mjera je funkcionalno spajanje bolnica. Međutim, bivši ministar te mjere ne smatra dostatnim.

"Ja osobno mislim da to nije dovoljno, treba ići s jačim mjerama, s reformama koje će biti izraženije i koje će obuhvatiti cijeli sustav", rekao je Nakić.

I dok se i dalje ne zna koje će konkretne mjere biti u mandatu ministra Kujundžića, jer za sada o njima konkretno ne govori, sve je glasnija ideja da se HZZO ponovno vrati u riznicu. Ipak, Kujundžić je prije par dana rekao kako je "to samo jedna od ideja".

To je ideja koja se ne sviđa njegovim prethodnicima. Bivši ministar Varga, za čijeg je mandata HZZO i izašao iz riznice, poručuje kako su na taj način uspjeli smanjiti dugove za 270 milijuna kuna.

"Taj se trend trebao nastaviti u 2016. Međutim, smjenom vlasti vidimo da su se sve dobre mjere koje smo mi uspostavili ukinute. I naravno, rezultat toga su eksplozija dugova, lista čekanja i današnje zdravstvo koje imamo je de facto na aparatima", rekao je SDP-ov bivši ministar zdravstva, Siniša Varga.

Liječnici i pacijenti složni po pitanju zdravstva

I liječnici i pacijenti strahuju da će vraćanje HZZO-a u riznicu stanje će biti samo gore.

"Ja si ne mogu zamisliti situaciju koja bi se dogodila kada bi država posegnula u taj novac, u taj fond kao u jednu kasicu prasicu. Pa oboljeli koji su u terapijskom tretmanu zasigurno bi ostali bez svojih tretmana", tvrdi Nenad Horvat iz Udruge pacijenata Remisija.

Isto mišljenje dijeli i Zvonimir Golem iz Hrvatske liječničke komore: "Glavni problem zdravstva je dug države prema zdravstvu. Uvlačeći HZZO u riznicu postat će totalno netransparentno izvršava li država svoje obveze ili stvarno sustav generira dugove", rekao je Golem.

A ti dugovi vrtoglavo rastu i nikako da se zaustave, zbog čega Golem smatra kako hrvatsko zdravstvo treba iz "korijena kompletno presložiti". Riječ reforma je, tvrdi Golem, "potrošena riječ". A reforme još nisu niz zaživjele.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene