Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peta izmjena u pet godina

Kritika izmjene kaznenog zakona: 'Neriješeni predmeti će se nagomilati, a kvaliteta sudovanja pasti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednjih pet godina kazneni zakon mijenja se već peti put. Nova pravila, podijelila su struku, a s najvećeg suda u državi, ponovno je odaslana oštra kritika ministru Orsatu Miljeniću. Promjene će, smatraju imati štetne posljedice, a ionako neriješene predmete nagomilati.

Da su bojanje tunela preplatili, sumnjičilo ih se prije četiri godine. Istraga je pokrenuta, a bivši čelnici HAC-a završili u zatvoru. No, sudilo im se još nije. Optužnica je na popravnom. 'Vraćanjem ovih rješenja, to će nam se događati ponovno', kazao je predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić.

Pročitajte i ovo Obrtnički sajam - 3 Pomoć pri odabiru Osmaši posjetili Zagrebački obrtnički sajam: "Dobar je za mlađe uzraste jer su obrtničke škole zapravo stvarno dobre" Peđa Grbin nove nesuglasice Grbin o zloglasnom kaznenom djelu: "Želi zaustaviti Reuters". Odgovorili mu iz redova HDZ-a

Kazneni zakon, čije su dijelove, u međuvremenu, 'rušili' i ustavni suci, ponovno se mijenja. 'Ni s čim što ovdje radimo borba protiv kriminala neće biti dovedena u pitanje. Može biti samo efikasnija', kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Tužiteljima Mladena Bajića ne daje previše vremena. Dva i pol mjeseca nakon istrage, optužnicu moraju podići ili odustati od progona. 'Mislim da je to konačno trebalo napraviti i tim pitanjem se trebalo pozabaviti ranije', kazao je odvjetnik Branko Šerić.

>> Vlada predložila izmjene ZKP-a

Neki od odvjetnika, koji vode zvučne korupcijske predmete promjene pozdravljaju.'Treba izjednačiti položaj dviju strana u postupku, da se pravedno raspodjeli oružje. Oštećenik ima pravo uvida u spis', kazao je odvjetnik Branko Šerić.

No, Županijskom sudu u Zagrebu, gdje negoduju, pribojavaju se posljedica. U praksi se, kažu, još nisu privikli ni na posljednje izmjene.'Potpuno neuobičajena mješavina, kakvu ne poznaje niti jedna EU zemlja. Posve sam uvjeren da će porasti broj neriješenih predmeta, a kvaliteta sudovanja pasti', kazao je Turudić.

Potporu u Saboru tek trebaju dobiti. U zadnjih pet godina, mijenjao se pet puta. Umjesto česte neodlučnosti oko ZKP-a, struka traži zajednički rad. 'I sudaca i praktičara i akademske zajednice da bi oni ispali bolji', kazao je profesor Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Sud će imati 'odriješene' ruke. Ubuduće kontrolirati ispise telefonskih razgovor, a odzvonit će i odugovlačenjima. Kaznene prijave ne bi smjele završavati u nečijim ladicama. Morat će ih se riješiti u roku od 6 mjeseci, a svi koji prijavljuju imaju pravo saznati što se s njima događa.

No, traženje novih dokaza, vještačenja i prevođenja, zbog financijskih su problema, na najvećem sudu u državi upitni. 'Bilo bi dobro da najvši predstavnici izvršne vlasti, umjesto da se bave komentiranjem postupaka, da nam osiguraju sredstva', kazao je Turudić.

Dug im se popeo na vrtoglavih 10 i pol milijuna kuna, a danas plaćaju lanjske troškove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene