Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osluškuje prirodu

Kristijan osjeća i predviđa vrijeme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snijegom prekriven Zlatni rat, skijaši na Stradunu - svakim novim primjerom sve više imamo dojam da su klimatske prilike izmaknule svakoj kontroli i sve je teže prognozirati kakva nas sve iznenađenja mogu zadesiti.

Zato vas želimo upoznati s dječakom koji uspješno prognozira vrijeme, a da pritom to nije njegov jedini neobičan talent. On ima 11 godina, zove se Kristijan Buljan i znao je da će padati snijeg kada ekipa Provjerenog dođe na snimanje. Osluškivanje prirode najdraža mu je zanimacija. 'Uživam u zvuku i atmosferi. Volim kad puše vjetar, tornado npr. malo me uhvati i strah kako će to biti, ali opet nekako mi bude drago, uživim se u to kako vjetar puše', rekao je Kristijan Buljan kojem je s mjesec i pol dana života otkrivena mrena na oku. Putovao je na liječničke preglede u Sarajevo i u Hrvatsku. Prvu operaciju imao je sa šest mjeseci, zatim drugu s devet, te treću sa godinu i pol života. Srećući mnoge ljude na različitim mjestima, Kristijan je svijet naučio slušati. Zvukovi i bljeskovi za njega su osnovni izvor informacija.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

'Npr. ovako kad netko ima mekši glas, ja mislim da je ta osoba nekako blaža po naravi, a kome je jači glas, mislim da ta osoba ima nekako slabije živce, tako ja to doživljavam', kaže Kristijan. 'Često u noći ustaje i gleda, mi legnemo, spavamo, ujutro se probudimo, on meni govori da je sijevalo, snijeg je padao', rekao je Kristijanov otac Vladimir.

'On uvijek prati i vrijeme, uvijek je na prozoru, ja nekad i vičem jer mi prlja prozore. Obično u ljeti obožava, kad se sprema oluja ili neka kiša ili grad, obaviještavati nas, što će biti sutra, što prekosutra', kaže njegova majka Irena. Mještani bosanskog Kreševa ponose se neobičnim dječakom. Najveća atrakcija u kafiću njegovih roditelja upravo je on sam. Zapitkuju ga prognozu, želeći se na svoje oči uvjeriti u njegov poseban dar. Iznimka nije čak niti lokalni svećenik.

Osim pogađanja vremenske prognoze, Kristijan će rado pogoditi i dane u tjednu. Dovoljno je samo da mu navedete datum. Bilo koji datum, bilo koje godine. 'Prije dvije, tri godine, sasvim slučajno, on je sa svojim prijateljem razgovarao i onda su oni meni jednom prilikom rekli da Kristijan može pogađati datum kad je netko rođen, koji dan. Ali ja nisam obraćala pažnju na to, nisam ni razumjela o čemu se radi', rekla je Irena. 'Inače ja ne vjerujem u nadnaravne stvari, ali malo po malo smo ga ispitivali i vidjeli da on doista zna. Bilo koji datum da ga pitaš on pogodi koji je to bio dan u tjednu, onda smo preko mobitela tako te datume tražili i tražili. Mobitel je postao 'kratak', do 1980. godine ide, pa smo tražili neke pomoćne kalendare', ispričao je njegov otac.

Ekipa Provjerenog se sama poslužila mudrošću mobitela. Unaprijed su provjerili na koji dan padaju datumi za koje su upitali Kristijana. Kakav god sustav računanja imao Kristijan u glavi, skoro pa je nepogrešiv. Od desetak zadanih datuma pogriješio je samo jedanput. Njegova računica najzanimljivija je vršnjacima. Prijatelji rado svraćaju upitati Kristijana za savjet. Prognozu je dobro znati, kažu, a i zabavno je u duge zimske večeri testirati njegov dar.

'Djeca u školi to su shvatila proročanski, kao da on može reći hoće li nekoga nastavnik pitati određeni predmet, a on kaže ja to ne mogu znati, pa sam ga ja zezala nedavno da mi kaže brojeve lota, a on kaže: e ne mogu', ispričala je Irena. Još kao četverogodišnjaka fascinirala ga je priroda. Tražio je da mu roditelji kupuju slikovnice i enciklopedije o životinjama kako bi mogao proučavati njihove boje. Sada ga zanima Dnevnik i vremenska prognoza. 'Pratio je na Geografic channelu, oluje koje snimaju ljudi, oluje koje im idu, to je jedno vrijeme stalno gledao, na dvd-u, morali smo mu kupiti da on to vidi kako to ide', kaže njegova Irena.

Usprkos ozbiljnim poteškoćama s vidom, Kristijan uspjesno pohađa 6. razred. Dječaku koji ne vidi očima, ali osjeća svim bićem, priroda je najbolji prijatelj. To što je ne vidi dobro i nije tako važno. Najvažniji osjećaji ionako su najčešće - oku nevidljivi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene