Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspisana tjeralica, ali...

Kriminalist otkrio zašto nema intenzivne potrage za Ivicom Todorićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriminalist Željko Cvrtila objasnio je za Dnevnik Nove TV zbog čega niti jedna policija u svijetu ne traži intenzivno Ivicu Todorića, najtraženijeg hrvatskog bjegunca.

Gotovo sve svjetske policije znaju da je za Ivicom Todorićem raspisana tjeralica, no to ne znači da ga intenzivno traže. 

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske" Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno"

Kriminalist Željko Cvrtila objašnjasnio je za Dnevnik Nove TV da Todorića niti jedna policija ne traži na cijelom svom teritoriju jer to nije njihov interes, a nemaju ni resurse za to. 

Da se takav bjegunac nalazi u Hrvatskoj policija bi zasigurno prekopala sve da ga pronađe, smatra Cvrtila te dodaje da će ga neka europska policija uhititi tek ako ga slučajno pronađu. "Primjerice, u nekoj operativnoj akciji, kod legitimiranja, prilikom carinske ili granične kontrole", kaže Cvrtila, dodajući da je pitanje bi li Todorić bio uhićen i ukoliko ga policija negdje zatekne. Naime, u slučaju da policajci ne provjere je li za njim raspisana tjeralica, neće ga uhititi.

Cvrtila smatra da bi se u potragu za Ivicom Todorićem trebala aktivirati SOA. "Ako je interes Republike Hrvatske da ga se pronađe, a mislim da je, onda SOA, koja ima ovlasti raditi stvari u zaštiti države i van granica, može locirati i takvu osobu. Nije to jednostavno, to su obimne mjere. Vjerojatno ne znamo broj telefona Ivice Todorića niti mu znamo IP adresu, tako da je to jako teško", kaže Cvrtila, koji smatra da je ovakva situacija frustrirajuća za hrvatsku policiju i za Državno odvjetništvo.

"Policija i DORH tu malo mogu napraviti. Vrlo je izvjesno da Todorić nije na teritoriju Republike Hrvatske. Tu nadležnosti počinju i prestaju i oni tu ne mogu napraviti zapravo ništa. Raspisali su međunarodne tjeralice, Europski uhidbeni nalogi crvenu tjeralicu putem Interpola i sad čekaju bilo kakav priliv informacija, da li od naše tajne službe ili od službe neke strane države, da bi se onda izravno uputio uhidbeni nalog pravosudnom tijelu za postupanje", kaže Cvrtila.

Na pitanje je li policija trebala nadzirati Todorića i puno prije akcije uhićenja, Cvrtila kaže da je to jako teško jer se u početnoj fazi izvida nije znalo hoće li uopće biti osumnjičenih i kaznenih prijava.

"On je vjerojatno u prvoj fazi već znao što slijedi i što će utvrditi financijska istraga. Tada se već mogao pripremiti iz Hrvatske. Mi ne znamo kad je točno on otišao, da li na početku izvida, u sredini ili na kraju", kaže Cvrtila, koji smatra da netko poput Todorića može dugo ostati nedostupan.

"Čovjek koji ima novca i ogromne veze i poznanstva u svijetu, može izbjegavati pravosuđe vrlo dugo. Osim toga, sigurno ima dobre pravne savjetnike koji ga savjetuju što treba poduzeti", kaže Cvrtila.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene