Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Baza hrvatskih autohtonih proizvoda

Otvara se poseban laboratorij: Uskoro ćemo moći znati ne samo je li hrana domaća nego i iz kojeg je sela

Novi laboratorij za testiranje hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Novi laboratorij za testiranje hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi laboratorij za testiranje hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Novi laboratorij za testiranje hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novi laboratorij za testiranje hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Novi laboratorij za testiranje hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Novi laboratorij za testiranje hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Novi laboratorij za testiranje hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novi laboratorij za testiranje hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Uskoro će i mukama je li domaći proizvod zaista domaći doći kraj jer će se, osim da je neki prehrambeni proizvod domaći, moći utvrditi čak i iz kojeg sela dolazi. Nastavni zavod za javno zdravstvo otvara laboratorij koji će raditi baš ovakve analize, a analizirat će se moći gotovo sve, od sira, meda, maslinova ulja do janjetine i pršuta.

Je li maslinovo ulje iz Dalmacije ili Istre, uskoro će se moći provjeriti pomoću tzv. izotopne analize. ''Uzimat će se uzorci tla i vode koji daju jedinstveni biljeg, prirodni bar kod proizvoda koji je uzrokovan baš tim geografskim podrijetlom'', objašnjava Sandra Šikić iz NZJJ Andrija Štampar.

Najprije se kreće s medom i maslinovim uljem, a potom sirevima i mesom. Cilj je kreirati bazu s podacima za autohtone hrvatske proizvode. Uz to, radit će se analize krivotvorene hrane, kontrola ekološke hrane, ali i senzorske analize.

Kušači hrane obraćaju pažnju na miris, okus, teksturu i vanjski izgled hrane. ''Analitičari će ići u posebnu školu za senzorsku procjenu. I studenti će također sudjelovati kako bi znali kako se ocjenjuju prehrambeni i poljoprivredni proizvodi'', kazala je Nataša Mikulec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Sve to bit će u sklopu centra za sigurnost i kvalitetu hrane. ''Ono što je važno je da ćemo medarima i proizvođačima maslinovog ulja potpuno besplatno raditi analize i dokazivati geografsko podrijetlo'', objasnio je Zvonimir Šostar iz NZJJ Andrija Štampar.

Cijeli projekt će stajati 64 milijuna kuna europskog novca. A za potrošače će značiti još jednu potvrdu sigurnosti onoga što jedu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene