Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kolumna Dijane Vladislavić

Krediti u kunama - evo što je dobro znati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O kreditima u kunama u kolumni 'Čarobnica za financije' za vas piše Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj.

Tko god planira dignuti kredit uvijek si postavi i pitanje - u kojoj se valuti najisplativije zadužiti. Iako je činjenica da u današnje vrijeme u ništa dugoročno ne možemo biti sto posto sigurni. No, ako smo već primorani kreditno se zadužiti, trenutno je najisplativije da se odlučimo za kredit u kunama. Ako uzmemo u obzir da plaću primamo u kunama, onda je dobro da je i naše zaduženje u toj valuti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čarobnica za financije Što djeca trebaju znati kada je u pitanju novac Slika nije dostupna Čarobnica za financije BORBA S DUGOVIMA Razmišljate o gotovinskom nenamjenskom kreditu? Ovi vam savjeti mogu pomoći

Prednost kredita u kunama je dakle taj što nema valutne klauzule čime se odmah eliminira valutni rizik. Mana je ta što su krediti u kunama u pravilu nešto skuplji od onih u eurima, ali to je cijena koju trebamo platit za izbjegavanje valutnog rizika.

MEDENI MJESEC KAMATA I KUNA Euforija kunskih kredita - koliki je rizik i hoće li građani (opet) nagrabusiti?

U raznim financijskim institucijama trenutno su vrlo povoljne kamatne stope na stambene kredite u kunama, pri čemu možete birati fiksnu i promjenjivu kamatnu stopu, ili kombinaciju obje navedene uz određen period trajanja fiksne kamatne stope.

Promjenjiv dio kamatne stope vezan je uz Nacionalnu referentnu stopu (NRS), i na taj dio treba obratiti pažnju, a ne uz Euribor, jer njegova veličina ovisi o vanjskim kretanjima, a ne o kretanju kamatnih stopa u Hrvatskoj.

Neovisno u kojoj valuti ste se odlučili podignuti kredit, vrlo je važno da obratite pažnju uz što je vezana kamatna stopa. Većina stambenih kredita je dužeg roka trajanja, čak i do 30 godina, što znači da ne možete za taj čitav period dobiti fiksnu kamatnu stopu.

Kada ulazimo u zaduženja poput stambenih kredita gdje je riječ i o par desetljeća otplate vrlo je bitno da dobro odvažemo što je dugoročno bolje za nas. Naravno, idealno bi bilo kada bi barem 10 godina štedjeli za buduću vlastitu nekretninu a potom si pomogli kreditom.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene