Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreću pojačani nadzori

POREZNA POZVALA GRAĐANE U AKCIJU 'Tražite račun i prijavite nepravilnosti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obzirom da je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio na snagu 1. siječnja.2013. godine, vrijeme prilagodbe odavno je prošlo, stoga će inspektori kažnjavati gotovo svaku nepravilnost.

Siva ekonomija predstavlja velik problem, ne samo Hrvatskoj, već i ostalim zemalja Europske unije. O uspješnosti suzbijanja iste uvelike ovise prihodi Državnog proračuna, odnosno osiguravanje sredstava za kvalitetniji život svih građana Republike Hrvatske. Svaki građanin pri svakoj kupnji odvoji dio svog novca, da bi svi zajedno imali kvalitetniju i sigurniju budućnost. Kako bi imali još bolje i veće vrtiće, škole, bolnice ili neke druge društvu korisne ustanove, priopćila je hrvatska Porezna uprava.

Pročitajte i ovo Bruna Papić i Jelena Tabak - 1 treba se naviknutii Ugostitelji na mukama zbog novih pravila: "Jedini na svijetu imamo to..." Cijena karte za zidine (Foto: Dnevnik.hr) Kamo ide novac? Nakon više od dva mjeseca dobili smo odgovor Porezne uprave zašto se milijunska zarada od prodaje karata za dubrovačke zidine ne fiskalizira

VIDEO Fiskalizacija dala rezultate: Promet najviše porastao kod ugostitelja, evo kako se varalo....

'Dok velika većina građana i obveznika svakog dana pošteno odvaja dio svog novca za bolje zajedničko „sutra“, manji dio njih i dalje ne poštuje zakone. Riječ je o pojedinim obveznicima fiskalizacije, koji neizdavanjem računa i drugim prekršajima u proračun uplaćuju samo mali dio građanskog novca. Dakle svjesno izbjegavaju plaćanje poreza a novac zadržavaju za sebe!

Upravo zato Ministarstvo financija – Porezna uprava kreće u nadzore obveznika fiskalizacije još većim intenzitetom, s povećanim brojem službenika', najavili su i dodali da će pojačanih kontrola biti posebno na Jadranu, ali i u unutrašnjosti zemlje. Nadzori će se obavljati tijekom cijele ljetne sezone, u sve dane (uključujući i vikende) u vremenu od 0 do 24 sata.

Fiskalizacija olakšala poslovanje: 14. kolovoza Hrvati su potrošili najviše novca

Obzirom da je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio na snagu 1. siječnja.2013. godine, vrijeme prilagodbe odavno je prošlo, stoga će inspektori kažnjavati gotovo svaku nepravilnost. Obveznici kod kojih se utvrde nepravilnosti mogu biti kažnjeni izricanjem privremene zabrane rada i prekršaju razmjernom novčanom kaznom.

Sustav nadzora Porezne uprave gotovo se svakog dana nadograđuje. Pruža sve dublji uvid u način poslovanja i navike obveznika, što ovlaštenim inspektorima omogućava sve učinkovitije i preciznije provođenje nadzora.

U nastojanju da o sivoj ekonomiji i načinima prijevara informira što veći broj građana, Ministarstvo financija - Porezna uprava će na svojim internetskim stranicama objavljivati primjere najvećih nepravilnosti, načine kršenja propisa te kazne koje će biti izrečene.

Doznajte gdje se u Hrvatskoj najviše zabušava s plaćanjem poreza

'Posebno se zahvaljujemo građanima koji su iskazali veliku potporu pridruživši se Ministarstvu financija – Poreznoj upravi u suzbijanju sive ekonomije, odnosno u stvaranju konkurentnije i poštenije Republike Hrvatske. Ovim putem građane pozivamo da i dalje aktivno sudjeluju u suzbijanju utaje poreza, odnosno da nastave prijavljivati nepravilnosti putem besplatnog telefona 0800-1001, web servisa „Pišite nam“  ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave.'

Ispravnost računa mogu provjeravati na posebnom web servisu.

'Građani, tražite račun, provjerite ga i prijavite nepravilnosti. Novac namijenjen proračunu je i Vaš novac! Bez računa, se ne računa', zaključuje svojim već poznatim sloganom Porezna uprava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene