Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi privedeni u istražni zatvor

Još ih je 50 do 100 'vani': Na imena beskućnika izdavali putovnice okorjelim kriminalcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam osumnjičenih pronalazilo je osobe čiji su identiteti 'nezanimljivi', kao što su beskućnici, te na njihova imena vadili domovnice, pa zatim putovnice. Šestorici privedenih večeras je određen jednomjesečni istražni pritvor. Jedna osoba je u bijegu.

Pritvor je određen po sve tri točke - mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja djela.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija optužni prijedlog Drama na sjeveru Hrvatske: Polijevali gorivo po cesti i zapalili! Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku

Inače, istragom je utvrđeno kako su putovnice koje su krivotvorili bile sa imenima živih, samo s drugačijim fotografijama. Pronađene su 53 putovnice, a osumnjičeni su zaradili pola milijuna eura. Strahuje se da je još 50 do 100 takvih hrvatskih putovnica u optjecaju.

Načelnik Uprave kriminalističke policije i pomoćnik glavnoga ravnatelja policije Vitomir Bijelić izjavio je u Ravnateljstvu policije da su hrvatske putovnice krivotvorene na atipičan način koji do sada nije zabilježen na ovim prostorima.

Uz napomenu da dolazi izravno po obavljenoj policijskoj obradi osumnjičenih za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama, Bijelić je okupljenim novinarima objasnio o kakvu se atipičnu krivotvorenju radi. Rekao je da su krivotvoritelji 'krali' identitet hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji ne prebivaju u Hrvatskoj već u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH), a nisu imali putovnice.

Ključna osoba skupine bio je 58-godišnji hrvatski državljanin s prebivalištem u BiH kojemu su se javljale kriminalne osobe koje su željele krivotvorene hrvatske putne isprave te su mu, uz dvije fotografije, davale i pola iznosa za putovnicu, čija je prosječna cijena bila 10-ak tisuća eura.

Profesionalni ubojice, pripadnici zemunskog klana, ove su putovnice dobivali iz konzulata u Tuzli. Uhićeni policajci, posrednici i djelatnici konzulata u BiH samo su se izmjenjivali na ispitivanjima. Svatko sa svojim odvjetnikom.

'Završeno je ispitivanje i sad ćemo vidjeti, čekamo razvoj situacije. Moj branjenik nije šutio, aktivno se branio', rekao je odvjetnik policajca iz Osijeka.

Po sumnjama policije, uhićena ekipa u akciji pod nazivom 'Border' odgovorna je za cijeli niz malverzacija s hrvatskim putovnicama koje su završavale u rukama zemunskog klana, ali i ostalih zvučnih imena iz srbijanskog kriminalnog miljea.

Slučaj se počeo rasplitati nakon što je u Hrvatsku ušao glavni posrednik koji je srbijanskoj mafiji nabavljao putovnicu. Navodno ih je nabavio više od 50. Po cijeni od 10 do 50 tisuća eura.

>> Akcija Mreža: Šest privedenih, za jednim raspisana tjeralica

Ovaj slučaj samo pokazuje koliko je mafija sposobna ući i u državni aparat poručuje predsjednik. 'To da su mafijaši dobivali naše putovnice pokazuje da se nije dovoljno vodilo računa niti o kadrovskoj politici ni o nadzoru posla, to će se svakako promijeniti', rekao je predsjednik Josipović.

Uhićenike koji su pali u Hrvatskoj čeka još sudac istrage i odluka o tome koliko će njih i hoće li završiti u pritvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene