Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDA o haškoj presudi

Krajina i RS nastale su na ideji velike Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka demokratske akcije Hrvatske oštro osuđuje haašku presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i zbog visine kazne i zbog kvalifikacije Oluje kao udruženoga zločinačkog pothvata te poručuje da će samo pravedna drugostupanjska presuda poslužiti trajnu miru i dobrosusjedskim odnosima na ovim prostorima.

'Nesporna je činjenica da je Krajina bila okupirana kao i da je Oluja bila legalna i legitimna vojna operacija koja je dovela do sloma paravojnih srpskih snaga ne samo u Hrvatskoj nego i u BiH i time pridonijela završetku rata na ovim prostorima', ističe SDA u današnjem priopćenju. SDA je odbacila tezu o 'udruženom zločinačkom pothvatu' kao i svaku namjeru da se pravedan i obrambeni Domovinski rat pretvara u zločinački.

Stranka demokratske akcije poziva drugostupanjsko vijeće Haaškoga suda da uzme u obzir povijesno-političke i vojne okolnosti koje su dovele do obrambenoga Domovinskog rata te da utvrdi olakotne okolnosti i donese pravičnu presudu za generale. Jer, kako SDA navodi, u obrazloženju presude nema nijedne olakotne okolnosti, nijednog argumenta obrane ni za generale ni za sve one koji su ustali u obranu svojih domova, zaštitu svojih obitelji, svoje domovine, u obranu slobode, časti i ljudskog dostojanstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljiv račun Fotografija postala HIT: Konobar - Ante, način plaćanja - Gotovina Slika nije dostupna Švicarski odvjetnik EKSKLUZIVNO: Gotovinin odvjetnički tim dobio pojačanje

>> Kosor ekskluzivno: Već je počela istraga kako su 'brijunski transkripti' došli u Haag

Nevjerojatno je, dodaje se, da je Haaški sud zanemario da su tzv. srpska krajina u Hrvatskoj i Republika Srpska u BiH nastale u ratu pokušajem ostvarenja ideje o velikoj Srbiji, koja je provođena brutalno i krvavo, a rezultirala je tisućama mrtvih, ranjenih, raseljenih, prognanih, poniženih i silovanih - od Vukovara, Škabrnje, Struge, pa do Srebrenice, Sarajeva i Bihaća.

'Samo će pravična presuda - a ova to zasigurno nije - biti u funkciji stvaranja trajna mira na ovim prostorima, u funkciji razvoja međuljudskih, međudržavnih i dobrosusjedskih odnosa u budućnosti', ističe SDA u priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke Šemso Tanković. Tekst današnjeg priopćenja predsjedništvo SDA prihvatilo je na sjednici 24. travnja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene