Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I do 29 stupnjeva!

Kraj travnja bit će jedan od najtoplijih ikada!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Travanj nas je u punom sjaju počastio promjenjivim vremenom, no kraj mjeseca će zato biti jedan od najtoplijih ikad, najavljuju meteorolozi.

Ako vas je ovih dana izmorilo tmurno i promjenjivo vrijeme, imamo i tu dobre vijesti - za vikend bi živa na termometru mogla ići i do ljetnih 29 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka Ilustracija Vremenska prognoza Kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan otkriva meteorolog Nikola Vikić-Topić

Vjetar i tmurno vrijeme neće još dugo kvariti raspoloženje i proljetni ugođaj. Sada poluprazne, terase kafića od vikenda će biti pune. 'Idućih nekoliko dana, do vikenda, a vrlo vjerojatno i za vikend bit će suho, za vikend i vrlo toplo. Istina je, temperature će porasti čak i do 25 stupnjeva, možda čak i malo više', kaže meteorolog Dario Brzoja.

Tražit će se hlad i osvježenje, a mogli bi pasti i neki travanjski rekordi. 'Moguće je i da se obore neki travanjski rekordi. To sigurno neće biti iznad 30 stupnjeva, ali će sigurno biti iznadprosječno toplo za kraj travnja', kaže Brzoja.

Visoke temperature ipak su velik šok za organizam, pa mnogi moraju pripaziti. 'Što se tiče starijih, odnosno kroničnih bolesnika tu bih svakako preporučila redovito uzimanje terapije i slušanje preporuka svojih liječnika opće medicine, a što se tiče svakodnevnog života, paziti kada idu vani, obući se slojevito, piti dovoljno tekućine i jesti laganiju hranu', rekla je dr. Matija Rimac iz Hitne pomoći Zagreb.

Ni mladi nisu lišeni reakcije organizma na nagle promjene vremena. 'Za mlade osobe koje također mogu imati određene poteškoće zbog naglog skoka temperature, tzv. meteoropati, može biti glavobolja, dekoncentracija i tako dalje također vrijedi pravilo dovoljno tekućine piti, slušati svoje tijelo', kaže dr. Rimac.

Meteorolozi upozoravaju da s temperaturama i sunčanim vremenom rastu i vrijednosti UV indeksa. 'U pravilu u ovo doba UV indeks sve više raste, vrijednosti su sada umjerene, ponegdje i visoke, ali to će prvenstveno ovisti o naoblaci', kaže meteorolog Brzoja.

Vrijedno upozorenje s obzirom na to da mnogi misli kako se od sunca treba štititi samo ljeti na plaži. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene