Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve bliže odluci

Kraj listopada najizgledniji za nove izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sjeni donošenja ovih važnih zakona odvija se i pravi politički dramolet oko određivanja datuma parlamentarnih izbora. Iskra između predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor o toj temi jučer pretvorila se u plamen.

Sastanak koalicijskih partnera, na kojemu se trebalo govoriti o datumu izlaska na birališta, dogovoren je pa odgođen. 'Izborni proces je moj posao po Ustavu i u javnosti treba pojasniti da je predsjednik republike taj koji raspisuje izbore, on određuje datum izbora isključivo predsjednik republike ne Vlada ne koalicija nego predsjednik republike', poručio je jučer Josipović.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Goran Ivanović, saborski zastupnik (HDZ) Napali političke suparnike HDZ optužuje za krađu: "Oni ne prežu ni pred čim"

'Rekla sam da ćemo odrediti dan izbora kao što sam jučer rekla to ćemo napraviti ovih dana. Prije svega ne razumijem zašto je predsjednik nervozan posljednjih dana mi šalje poruke koje ne razumijem, a zajedno odgovaramo za stabilnost države', odgovorila je Josipoviću jučer premijerka Kosor. I predsjednik, i premijerka znaju pravnu proceduru. No suprotstavljanje političkih opcija očito im odgovara.

'Ustav RH je jasan i decidiran izrjekom utvrđuje da izbore raspisuje predsjednik republike kao što saziva i konstituirajuću sjednicu sabora. Unatoč ustavnim odredbama o raspisivanju Izbora proceduru su uvijek diktirali politički kompromisi i dogovori koalicijskih partnera a potom Banskih dvora i Pantovčaka', rekao nam je Zvonimir Lauc, profesor ustavnog prava. 'Znači razgovor predsjednik dogovor ne treba da to nametnuti, već poslušati glas Vlade, kada ona smatra da bi bilo dobro da se izbori raspišu', dodaje Lauc.

'Vlada je zapravo jednostranačka i uvijek gleda interese samo jedne stranke ili koalicije na vlasti. Prije četiri godine na isti su način polemizirali Stjepan Mesić i Ivo Sanader', smatra SDP-ov saborski zastupnik Josip Leko. 'Dok je vlada u skladu s Ustavom ima većinu u potporu u Saboru, ona može odraditi cijeli mandat', dodaje Leko.

Oporba uvijek inzistira da se datum izbora objavi što ranije. Tražio je to Sanader od Račana 2003. godine. Sam se našao u istoj situaciji i za izbore koji su bili u listopadu još u rujnu nije htio reći točan datum. 'Ja sam od početka bio za to da se izbori održavaju svake četiri godine u istom mjesecu. I sad možete sve sami zaključiti', govorio je Ivo Sanader još 2007. godine. Kraj listopada kao i prije četiri godine najlogičniji je datum. Iako vladajući žele u foteljama ostati što duže taj termin i njima odgovara jer bi omogućio sudjelovanje u potpisivanju pristupnog ugovora s Europskom unijom bez obzira na ishod izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene