Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliski susret

Ma je li ono peraja... Uplašili se da su pored Brača snimili morskog psa, stručnjak tvrdi: "To je druga vrsta ribe"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na videu snimljenom u Sumartinu vidi se nešto što liči na peraju. Čitateljica koja je sve snimila misli da se radi o morskom psu.

 "Ajme, vidi ga, dolazi", čuje se na snimci koju je u Sumartinu na otoku Braču snimila čitateljica portala Dalmacija News

Pročitajte i ovo Predsjednik Republike Zoran Milanović Spomenuo i iseljenike Milanović na Braču: "Jedini smo slavenski narod čiji je identitet određen morem" Napad morskog psa More puno krvi VIDEO Stravičan napad velike bijele psine: Silovito krenuo prema roniocima, a onda se dogodilo nešto potpuno neočekivano

Na snimci se vidi kako blizu njihova broda iz mora viri i oko njih pliva peraja pa čitateljica pretpostavlja kako je riječ o morskom psu. 

No stručnjak s Instituta za oceanografiju i ribarstvo kaže kako vjerojatno ipak nije riječ o morskom psu. 

"Iako je snimka nedovoljno kvalitetna za detaljniju i sigurniju determinaciju prema morfološkim karakteristikama i načinu plivanja jedinke izglednije je da bi se na snimci mogao nalaziti iglan ili iglun", objasnio je David Udovičić, magistar biologije i ekologije mora.

"Prema riječima ribara u posljednje je vrijeme u Jadranu zamjetno veća pojavnost iglana. Poznat nam je veći broj ulova i snimki od ove godine, a u svibnju ove godine je objavljena snimka jedinke ove vrste u uvali Trstena na Braču. Postoji i atraktivna snimka snimljena lani u Virskome moru, temeljem koje je također jedinka greškom determinirana kao morski pas", kaže Udovičić. 

Dodaje kako ni jedna od ove dvije vrste nije opasna za plivače, ali i da bi pomoću bolje snimke lakše bilo odrediti vrstu.

U Jadranu inače živi 30-ak vrsta morskih pasa. 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene