Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljetne provale

Krade se sve: WC papir, stari televizori, čak i gaće...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provala u vilu Željka Keruma opskrbljenu nadzornim kamerama i alarmima skrenula je pozornost kako su ljetni mjeseci kriminalcima omiljeno godišnje doba.

Prazni stanovi i kuće obitelji koje su otišle na godišnje odmore za njih su tada najbolji mamac. Po policijskim statistikama prošli mjesec bilo je 280 provala, odnosno 200-tinjak u kuće, 80 u stanove.

Pročitajte i ovo Uhićeni višestruki provalnici 11 teških krađa Uhićeni višestruki provalnici, harali su slavonskim trgovinama: Nastala šteta broji se u desecima tisuća eura Klaun, ilustracija Kod Velike Gorice Maškare pokušale provaliti u kuću u kojoj je bilo samo dijete, susjed ih uspio otjerati

U dojavne centre zaštitarskih agencija spojeni su alarmi i kamere mnogih domaćinstava, što zgrada što obiteljskih kuća. Sve se to pomno prati 24 sata na dan i u slučaju bilo kakvog pokušaja pljačke odmah se oglasi alarm, a na monitorima se odmah može i vidjeti cijela akcija.

No, kriminalci itekako prate situaciju tko je kada u kući, tko nije, kakvi su alarmi u pitanju, je li neka osoba na godišnjem odmoru ili nije, stoga doista budite na oprezu, jer kriminalci su danas ispred policije i idu u korak s tehnologijom.

Ukrali mu čak i gaće

Svaki kutak kuće Karlo Kovačević je pokrio nadzornim kamerama, jer provalu je imao već desetak puta. 'Ukrali su WC papir, prašak za veš, čak su i gaće pokrali, stari televizor, stereo...', ispričao je Karlo.

Svaki novi pokušaj krađe sada mu kontrolira i zaštitarska agencija, jer ljeti kriminalci uzimaju najviše maha. 'Kamera je jedan od dobrih načina zaštite objekta, međutim mi svakako preporučamo i alarmni sustav', kaže Zlatan Kišur, voditelj tehničke zaštite.

Alarmni sustav se preporuča jer su se u posljednjih deset godina stvari promijenile. Krade se ujutro u šest sati, popodne u četiri sata i navečer u 12. Najviše ljeti. I više to nisu klinci iz kvarta, već profesionalci koji su uvijek korak ispred policije.

>> Opljačkani Kerum i Fani! Gdje je zlato i novac?

'Dok mi pohvatamo njihove moduse, načine provaljivanja i stanemo im na kraj, oni već nađu novi i to tako ide unedogled', rekao je Igor Streljić, nadzornik u Klemm Security. Da stvar bude gora, za provale se često koriste sprovodi i vjenčanja.

Karlo se dobro osigurao. Situaciju u kući u bilo kojem trenutku može provjeriti preko TV-a, ali i mobitela. 'Ja sam bio na Karibama sa mojom dragom gospođom i mi smo sve to kontrolirali odande', rekao je Kovačević.

Policija apelira da ne obavještavate sve da ste na godišnjem odmoru. Žrtva provala može biti bilo tko, stoga doista budite na oprezu. Iako su društvene mreže iznimno popularne, izbjegavajte pisanje po statusima gdje se točno nalazite, koliko ćete ostati, jer sve to nekim ljudima može biti jako dobar podatak koji mogu iskoristiti da vas opljačkaju.

Stoga ukoliko želite doista dobar i kvalitetan odmor čuvajte svoje stvari i ne oglašavajte na sva zvona da ste upravo dobili plaću, kupili nešto novo ili uštedjeli određenu količinu novca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene