Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši ministar vanjskih poslova

Kovač o hakerskom napadu izvijestio bivšeg premijera i Stiera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u subotu je izjavio da je o hakerskom napadu u listopadu na njegovo ministarstvo odmah informirao tadašnjeg premijera, a svog nasljednika Davora Ivu Stiera izvijestio kod primopredaje dužnosti, ističući da su tada poduzete sve mjere za zaštitu podataka i nacionalne sigurnosti.

"U listopadu ove godine utvrđen je neovlašteni ulazak na informacijski sustav Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). O tome je odmah informiran tadašnji predsjednik vlade (...) osobno sam sadašnjeg ministra Ivu Stiera o tome neovlaštenom ulasku na informacijski sustav MVEP-a usmeno i pismeno izvijestio izvijestio prigodom primopredaje dužnosti 20. listopada", kazao je Kovač novinarima u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Dan grada Dubrovnika Fešta u Dubrovniku Stigli i Kovač, Stier i Penava: Državni vrh na proslavi blagdana svetog Vlaha Mnogo HDZ-ovaca (Foto: Dnevnik.hr) USUSRET SABORU Vruća politička jesen u Saboru: HDZ raspravlja o aktualnim pitanjima, ali i dalje iskri na relaciji Plenković - Kovač

Po njegovim riječima, obavještena su i tijela zadužena za sprečavanje i otklanjanje problema vezanih za sigurnost informacijskih sustava u državnoj upravi.

"Sve su mjere u cilju zaštite podataka i nacionalne sigurnosti, sukladno hrvatskim zakonima i propisima, tada poduzete", istaknuo je Kovač.

O mogućoj šteti tog hakerskog napada osvrnuo se na sinoćnju izjavu ministra Stiera koji je kazao kako prema izvješću koje je dobio "niti jedna informacija od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku nije kompromitirana".

"I to je najvažnija stvar", kazao je bivši šef diplomacije koji nije želio nagađati tko stoji iza cyber napada.

Njegov nasljednik Stier rekao je u petak navečer da je naložio dodatne "mjere za sigurnosnu zaštitu" informacijskog sustava ministarstva kako bi se spriječili slični upadi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene