Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima dobru volju

Kouchner iznenađen odnosom RH i Slovenije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je u Bruxellesu da je iznenađen 'razinom napada između Slovenije i Hrvatske zbog 25 kilometara na moru', istaknuvši da taj problem mora biti riješen iskreno i s dobrom voljom, koja postoji.

'Iskreno, bio sam iznenađen razinom teških napada između Slovenije i Hrvatske oko takvog problema, toliko iznenađen da vam ne mogu ponuditi odgovor. Mislim da nam treba vremena da razgovaramo s našim hrvatskim i slovenskim prijateljima da se smire - to je problem 25 kilometara na moru, to mora biti riješeno iskreno i s dobrom voljom, a mi imamo dobru volju', rekao je Kouchner na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje što je Francuska napravila da se riješi pitanje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar je nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izjavio novinarima da je Ljubljana prošli tjedan predala svoj prijedlog s kojom bi mogla biti zadovoljna te najavio da će se sutra, u utorak nastaviti razgovori s francuskim predsjedništvom.

'Iskreno se nadam da ćemo doći do rješenja koje bi omogućilo otvaranje poglavlja s Hrvatskom', rekao je Žbogar.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je to bilateralno pitanje, koje mora biti riješeno 'na bilateralni način'.

'Vjerujem da će biti riješeno bilateralno tako da možemo nastaviti s pristupnim pregovorima na temelju Pregovaračkog okvira. Vjerujem da francusko predsjedništvo zajedno s Vijećem EU-a i Europskom komisijom može pronaći rješenje za otvaranje i zatvaranje poglavlja 19. prosinca' kada je predviđena pristupna konferencija s Hrvatskom, rekao je Rehn.

Rehn je istaknuo da su pred Hrvatskom 'velika zadaća i teški izazovi' - poput borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, reforme pravosuđa i javne uprave, restruktiriranja brodogradnje. 'To su sve teški i zahtjevni izazovi, ali je to izvedivo. Postupanje s Hrvatskom na pošten i odlučan način bitno je za vjerodostojnost politike EU-a za stabilnosti o održivi napredak na zapadnom Balkanu', istaknuo je Rehn.

Upitan zašto u zaključcima Vijeća EU-a nije izravno spomenuta 2009. kao godina moguće dovršetka pregovora s Hrvatskom, Rehn je istaknuo da je tu riječ o 'nesporazumu koji kompromitira političko novinarstvo u Europi'.

'Prijedlog Komisije o indikativnom i uvjetnom rasporedu nije ciljni datum za završetak cijelog pristupnog procesa s Hrvatskom, to je indikativni kalendar za dostizanje završne faze u pristupnim pregovorima, ovisno o tome da li Hrvatska ispunjava uvjete. Cilj toga rasporeda je dati snažni poticaj za pripreme u Hrvatskoj', istaknuo je Rehn.

Vijeće EU-a istaknulo je u svojim zaključcima usvojenim u ponedjeljak kako smatra indikativni i uvjetni raspored za dovršetak hrvatskih pristupnih pregovora do kraja sljedeće godine 'korisnim alatom' koji će Hrvatskoj pomoći da poduzme napore kako bi ušla u završnicu pregovora.

'Vijeće smatra da napredak Hrvatske prema završnoj fazi pregovora ovisi poglavito o dovršetku potrebnih političkih, ekonomskih, zakonodavnih i upravnih reformi. Vijeće stoga smatra da je indikativni i uvjetni raspored koji je izradila Europska komisija koristan alat koji će pomoći Hrvatskoj u naporima koji su još preostali kako bi se došlo u završnicu pregovora', kaže se u zaključcima.

Ministri vanjskih poslova Europske unije pozdravili su dokument o proširenju koji je početkom studenoga objavila Europska komisija i primili na znanje preporuke iz toga dokumenta.

U tom dokumentu Europska komisija je ustvrdila da Hrvatska može zaključiti pristupne pregovore do kraja sljedeće godine ako ispuni tražene uvjete. Kao aneks tom dokumentu, Komisija je objavila i indikativni i uvjetni raspored za dovršetak pregovora. Komisija je u tom paketu preporučila Vijeću EU-a da osnuje ad-hoc radnu skupinu za izradu nacrta Pristupnog sporazuma s Hrvatskom. 

'Ta skupina bi mogla raditi paralelno s pregovorima i stoga bi mogla početi s radom početkom 2009. godine', stoji u tom dokumentu Europske komisije i dodaje da Hrvatska, paralelno s tim, treba na vrijeme pripremiti prijevode europske pravne stečevine na hrvatski jezik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene